Pyšná princezna: Lásku Krasomily k Miroslavovi úplně zastínila vášnivá romance herců během natáčení

Pyšná princezna: Lásku Krasomily k Miroslavovi úplně zastínila vášnivá romance herců během natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Bořivoj Zeman v 50. letech, kdy nebylo úplně snadné něco tvořit, natočil hned dva poklady. V roce 1952 to byla Pyšná princezna a dva roky poté vznikla pohádková komedie Byl jednou jeden král. Od premiéry pohádky Pyšná princezna uplynulo v září 70 let.

Jedna z nejoblíbenějších pohádek se inspirovala literární předlohou Boženy Němcové. Hlavní hrdinka je rozmazlená a namyšlená Krasomila, kterou vytvořila mladinká studentka DAMU, Alena Vránová. Ta dá košem nápadníkovi ze sousedního království a on ji za to trochu vytrestá. Moudrého krále Miroslava si zahrál tehdejší idol dívčích srdcí, Vladimír Ráž.

A pohádkový příběh, kdy princezna dostane lekci pokory, a nakonec vezme nápadníka na milost, jako by ani nestárl. Kromě líbivého motivu lásky s překážkami a s dobrým koncem je v pohádce také trocha ideologie, která ale nikomu nevadí. Miroslavovo království, kde jsou si všichni rovni, jako by nenápadně připomínalo ideály komunismu. Naopak země, kde žije Krasomila, není tak úplně nepodobná upadající feudální zemi.

Milostné dobrodružství paličaté princezny a pohledného prince převlečeného za zahradníka není nic oproti vášnivé romanci, kterou si prožila Alena Vránová, když ztratila hlavu pro Vladimíra Ráže.

Alena Vránová se rozhodně nebála dát průchod svým citům. Sotva dospěla, hned se vdala za svou dětskou lásku. Pavla Kohouta poznala v Dismanově dětském rozhlasovém sboru a imponovalo jí, že byl rozeným vůdcem. Byl ambiciózní, sebevědomý a vždy tam, kde se něco dělo. Vypadalo to, že s takovým mužem se nebude nikdy nudit.

Přes zamilovanost si ale nevšimla toho nejpodstatnějšího. Jeho lásky ke svazácké košili. Když se brali, bylo Aleně 18 let a studovala DAMU. Její milý byl o 4 roky starší a svatbu vybral v den, kdy se slavilo výročí narození Stalina. Na svatbě se to hemžilo svazáckými košilemi.

Neuplynul ani rok a Vránová dostala roli v Pyšné princezně. Alena jela na natáčení, její manžel na svazácký zájezd do Berlína. Když se vrátil, spěchal za svou ženou do Jitřichovic, kde se natáčelo. Jenže Alena nikde nebyla a lidé ze štábu jen zmateně kroutili hlavou, že nemají tušení, kam se jejich princezna zatoulala. Po pár hodinách se herečka objevila a s upřímností sobě vlastní oznámila manželovi velkou novinku. Zamilovala se do Vladimíra Ráže a nic s tím nejde dělat.

To bylo něco, co svazáckého vůdce ranilo. Kohout, který se k mladé manželce začal chovat hned po svatbě despoticky, začal pořádně vyvádět. Svou ženu sice dokázal přesvědčit, že se nesluší, aby nosila výraznou rtěnku a podpatky, ale jejímu srdci poručit neuměl.

Když to nešlo domluvou, začal s výhružkami. Vladimír Ráž byl v té době ženatý a měl čerstvě narozené dítě. Kouzlu mladé herečky neuměl odolat. Choval se k Aleně galantně, což doma s manželem nezažila.

Vránová a Ráž v pohádce, zdroj: © Česká televize

Kohout se rozhodl řešit manželské spory přes komunistické funkcionáře. Vyhazov Ráže ze strany měl být jen začátek. Na Alenu stále dorážel, jak ji miluje. Spíš však trpělo jeho ego. Když nezabíraly domluvy, začal vyhrožovat. Rážovi slíbil, že hned jak komunisté dokončí přestavbu průmyslu, přijde na řadu kultura a on se čistce nevyhne.

Některé jeho výhrůžky milencům začaly nahánět strach, protože Kohout měl dlouhé prsty a dostal se k celé řadě mocných lidí. Naštěstí měli v té době straníci jiné priority, než řešit manželské neshody.

Alena už byla připravená zkusit manželství nějak slepit, aby měla klid. Funkcionáři jim slíbili i větší byt. Ale nakonec dala přednost lásce. Oba se s Rážem rozvedli a svůj vtah zlegalizovali. Po delším snažení se jim narodila dcera.

Manželství to ale nebylo pohádkové. Princ Miroslav nenechal na pokoji žádnou sukni a stále se díval po mladších. Když dcera dospěla, rozvedli se. Vránová už se do žádného vážného svazku nehrnula, ale Ráž se znovu oženil s velmi mladou ženou.

Na oblíbenou pohádku se můžete podívat 24. prosince na ČT1 v 7.40 ráno.

Zdroje článku: