Jamie Lee Curtis: Dáma bořící mýty o ženské kráse v hollywoodském stylu si letos z MFF v Benátkách odveze Zlatého lva

Jamie Lee Curtis: Dáma bořící mýty o ženské kráse v hollywoodském stylu si letos z MFF v Benátkách odveze Zlatého lva
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Představenstvo Benátského bienále se rozhodlo letos za celoživotní zásluhy ocenit právě tuto usměvavou herečku, která bude v období od 1. do 11. září hostem 78. ročníku MFF v Benátkách.

Předání prestižní ceny proběhne 8. září před mimosoutěžním promítáním filmu Halloween Kills (Halloween zabíjí) v režii Davida Gordona Greena, kde hlavní roli vytvořila Jamie Lee Curtis. V kinech má ohlášený horor premiéru 15.10. a u nás se objeví 21.10.

První reakce herečky, kterou cituje Tg24 Sky:

„Je mi velkou ctí převzít toto ocenění z filmového festivalu Bienále v Benátkách,“ řekla Jamie Lee Curtis. „Zdá se mi nemožné, že jsem ve filmové branži dost dlouho na to, abych získal cenu za kariéru. A že se to stalo nyní, když vychází Halloween Kills, je pro mě obzvláště smysluplné. Halloween a moje partnerství s filmovou postavou Laurie Strode odstartovaly a udržovaly moji kariéru, a je to opravdu dar, že tyto filmy zrodily novou franšízu, milovanou publikem po celém světě. Italská kinematografie vždy ctila a vyvyšovala žánr, který poznamenal moji kariéru, takže jsem hrdá a šťastná, že mohu převzít toto ocenění na festivalu v Benátkách.“

Jamie je dcerou nezapomenutelných hereckých hvězd z dob největší hollywoodské slávy. Její otec byl Tony Curtis a matkou Janet Leighová. Herečka se v hereckém prostředí pohybovala od dětství a vytvořila celou řadu ikonických rolí. Kromě toho je také uznávanou spisovatelkou dětských knih a velice výraznou osobností angažující se v charitě. Tyto aktivity z ní udělaly velice ceněnou mezinárodní umělkyni.

Ve světě filmu se pohybuje už 4 dekády a její kariéra začala oslnivým debutem hororového Halloweenu v roce 1978. Od těch časů vytvořila přes 40 hlavních rolí, kde ukázala, že není jen protekční potomek hollywoodských hvězd, ale že má opravdový talent a umí s ním naložit.

Kromě legendární „halloweenské ságy“ si zkusila i jiné žánry a určitě si ji vybavíte například v komedii Ryba jménem Wanda, za kterou byla nominovaná na Zlatý Glóbus a cenu BAFTA. Za nejlepší vedlejší roli v komedii Záměna získala cenu BAFTA. V akčním thrilleru True Lies (Pravdivé lži) si zahrála po boku svalovce Arnolda Schwarzeneggra a za roli dobrodružné manželky získala Zlatý glóbus.

I přes množství rolí a cen zůstává ale především Laurii Strode z filmu Halloween, která ji proslavila. O čtyřicet let později, v roce 2018, se ke své postavě vrátila v dalším hororovém snímku Halloween, produkovaném Jasonem Blumem, který je považovaný za jedničku v hororovém filmu. Snímek se stejným režisérem jako první film z roku 1978 měl v Americe velký úspěch a v kině za první víkend vydělal vůbec nejvíc peněz v kategorii filmů, kde je hlavní hrdince nad 55 let. Celkem vynesl přes 250 milionů dolarů a stal se nejúspěšnějším dílem z filmové ságy.

Nedávno se herečka objevila ve filmu Na nože (2019) s Danielem Craigem a Chrisem Evansem. Příští rok by měl jít do kin snímek Borderlands, kde se kromě Curtis objeví i Cate Blanchett a Kevin Hart.

Soukromí herečky

V roce 1984 se Jamie vdala za Christophera Guesta, známého scénáristu, režiséra a hudebníka. Spolu adoptovali dvě děti.

Herečka měla celý život problémy s alkoholem a s léky proti bolesti a otevřeně o svém problému v pozdějších letech mluvila. Uvedla také, jak bylo těžké vyrůstat v hereckém prostředí a jak ze sebou byla neustále nespokojená. Až v roce 1999 se vše v jejím životě obrátilo k lepšímu a ze svých problémů se zotavila. Jako jedna z prvních amerických hvězd začala bojovat proti tlaku, který je vyvíjen na herečky kvůli jejich vzhledu a popsala své psychické problémy, které měla po zákrocích plastické chirurgie. Jako gesto propagující přirozený vzhled hrdě nosí své šedivějící vlasy, což je trend, který nyní začaly prosazovat i další herečky.

Zdroj: