Volodymyr Zelenskyj a role v seriálu, která mu předurčila budoucnost

Volodymyr Zelenskyj a role v seriálu, která mu předurčila budoucnost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho jméno patří kvůli ruské invazi na Ukrajině k těm nejskloňovanějším v posledních dnech. Ač měli mnozí z prezidentování Zelenského obavy, ukázal, že umí být stejně úspěšný lídr jako byl předtím herec.

Volodymyr Zelenskyj se narodil ve městě Krivoj Rog v Dněpropetrovské oblasti v roce 1978. Dnes jej všichni známe jako prezidenta Ukrajiny, předtím se ale živil jako komik a herec, a to dokonce vystudoval právnickou fakultu. Právě na jeho uměleckou dráhu se teď podíváme zblízka.

Nejznámější komik v postsovětských zemích

O svém nadání bavit lidi byl přesvědčen už jako teenager, proto se ve svých sedmnácti letech zúčastnil soutěže KVN, což byla velice populární soutěž ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Poté v roce 1997 se mu podařilo v soutěži vyhrát a založil svůj vlastní humoristický klub, se kterými bavil lidi napříč zeměmi.

Dabér a populární herec

Zelenskyj byl v uměleckých kruzích celkem dost vytížený, a to nejen ve svém comedy clubu. Nadaboval například pohádku o medvídku Paddingotonovi, zúčastnil se také ukrajinské verze StarDance. Zahrál si nespočet rolí v několika filmech, spolupracoval i s VanDamem, zahrál si i Napoleona. Nevíte-li, co si pustit takhle na večer, určitě zkuste například Rževskij proti Napoleonovi nebo Lásku ve velkém městě.

Role, která předpovídala budoucnost

Velice populární byl seriál Sluha národa, který vznikl z produkce jeho klubu Kvartal 95. Zelenskyj zde ztvárnil hlavní roli středoškolského učitele historie, který uspěl ve volbách na prezidenta země. Což je skutečně úsměvné, zvlášť když se Zelenskyj prezidentem skutečně stal. Ani jeho strana, za kterou do prezidentských voleb kandidoval, nenese název Služebník lidu nadarmo, ale odkazuje právě na jeho předchozí umělecký počin.

Cesta herce a aktivisty na prezidentské křeslo

Ačkoliv měl v srdci místo hlavně pro komedii a herectví, už během své umělecké kariéry se Zelenskyj často vyjadřoval k politickému dění na Ukrajině a aktivně se zapojoval do politické diskuze. Aktivně podporoval hnutí Euromajdan, vystupoval na demonstracích, kriticky také argumentoval na zákaz vystupování ruských umělců na Ukrajině v roce 2014. Zároveň finančně podporoval ukrajinskou armádu na Donbase.

 

Zdroje: