Osmy (2014): Ivan Trojan a Jiří Dvořák v hořké komedii Jiřího Stracha o překonání strachu

Osmy (2014): Ivan Trojan a Jiří Dvořák v hořké komedii Jiřího Stracha o překonání strachu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh jednoho obyčejného úředníka, který prožije neobyčejný den, kdy mu je v patách STB, na krku mu visí milenka, naštvaná manželka na něj čeká ve vytopeném bytě a povedený syn se ve svých patnácti letech ocitá na prahu otcovství. Aby toho nebylo málo, pronásleduje ho jeho velká noční můra – trhání zubů moudrosti.

Píše se rok 1980. Hlavní hrdina Richard trpí strachem ze zubaře, a tak se snaží strach utopit v notné dávce alkoholu na firemním setkání. Z bujarého podnikového večírku si nepamatuje vůbec nic, dokonce ani to, že se stal signatářem Charty 77. O svém začlenění do protistátní činnosti se dozví náhodou při poslechu Svobodné Evropy, kdy zaslechne při čtení nových signatářů Charty své jméno. Ke strachu ze zubaře přibude strach z režimu a Richard hledá způsob, jak se ze všeho nejlépe vyvléknout.

V hlavní roli exceluje Ivan Trojan, mistrně ho doplňuje Zuzana Stivínová v roli navenek utrápené, ale vnitřně silné manželky. Jiří Dvořák hraje lišáckého kamaráda Janka, který pracuje v podniku zahraničního obchodu a dokáže režimem nejen slušně proplouvat, ale umí i vhodně využít mezery v jeho systému. V dalších rolích uvidíme Simonu Babčákovou, Josefa Dvořáka, Miroslava Krobota a Tomáše Töpfera.

Scénárista Marek Epstein se v námětu inspiroval vlastním strachem z trhání osmiček. Na vlastní kůži se přesvědčil, že strach ze zubaře si vůbec nezadá se samotným zákrokem. Podle Epsteina se člověk daleko více obává samotného strachu než důsledku, který mu hrozí. 

Snímek se v roce 2014 stal nejlepším evropským televizním dramatem. Nenechte si jej ujít 17. 11. ve 20:05 hod. na ČT1.