Major Břéťa ze ZOO: Sympatický policista si víc užívá role vrahů a úchylů

Major Břéťa ze ZOO: Sympatický policista si víc užívá role vrahů a úchylů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nevšední vzhled předurčuje herce Filipa Kaňkovského k rolím psychopatů a zabijáků. Záporáka ztvárňuje i v úspěšném muzikálu The Bodyguard. No, alespoň že v ZOO ho můžeme vídat coby sympatického Břetislava Kabáta, majora dohlížejícího na dodržování zákonů, jenž usiluje o Elišku Krásnou.

Hrát padouchy ho baví. Po rolích princů neprahne

Na premiéře muzikálu The Bodyguard poskytl herec Filip Kaňkovský rozhovor pro eXtra.cz, kde samozřejmě došla řeč i na to, že si zde opět střihl roli záporáka. Mnozí diváci ho jistě znají z detektivních seriálů, kde ztvárnil nějakého psychopata nebo vraha, namátkou zmiňme např. 1890 (2017) nebo Hlavu Medúzy (2021). „Zřejmě jsem považovaný za někoho, kdo té věci rozumí. Nevím, jestli je to do jisté míry trochu nespravedlivé. Možná by se našli lidi, kteří tomu na rozdíl ode mě opravdu rozumí, ale už jsem si nějakou studii zla a těchhletěch úchylů udělal, takže asi mám co nabídnout.“

Hrát zápornou roli každopádně vnímá jako větší zábavu, než kdyby měl ztělesňovat laskavého prince. Prošel si obdobím, kdy už byl všech těch záporáků poměrně přesycený, ne že ne, ale když potom najednou začal hrát kladné postavy, např. policisty, uvědomil si, že se mu po padouších začíná stýskat. O čem by to bez nich vlastně bylo? Např. zmíněný muzikál The Bodyguard Hudebního divadla Karlín by bez něj vyprávěl vlastně jen o tom, jak zpěvačka a herečka Rachel Marronová (Eva Burešová) získala Oscara. Koho by to zajímalo, podotkl Filip Kaňkovský s úsměvem.

Major Břéťa patří k největším sympaťákům ZOO

Právě policistu ztvárňuje teď v primáckém seriálu ZOO. Jako vtipný a šarmantní major Břéťa Kabát dohlíží nejenom na dodržování míru a pořádku ve Dvoře Králové, ale také se snaží zapůsobit na osamělou Elišku Krásnou, jejíž dva povedené syny nejedenkrát vytáhl z průšvihu. Kdykoli v zoologické zahradě dojde k nějaké krádeži, napadení nebo jinému zločinu, povolají na scénu čestného a spravedlivého Břéťu. Tahle sympatická postava je důkazem, že Filip Kaňkovský může skvěle zahrát klaďase a snadno přiroste k srdci i divákům, jimž se možná znelíbil při sledování některých jeho méně příjemných rolí.

Studuje vrahy, ale pokládá se za romantika

Ať už ale Filip Kaňkovský hraje kohokoli, vždycky se snaží nepodcenit přípravu a zajímá se o všechny související skutečnosti, aby to zvládl zahrát co nejvěrohodněji. I přesto, že studuje úchyly a vrahy, se považuje za romantika. „To není vůbec v žádném rozporu, to patří k mé práci. To se přece nevylučuje.“

Filip Kaňkovský a Eva Burešová v seriálu ZOO
Filip Kaňkovský a Eva Burešová v seriálu ZOO. | Zdroj: FTV Prima

Práce ho zaměstnává tolik, že v podstatě nemá čas na nic jiného. Začal hodně sportovat, řeší agendu své kapely a jediný volný čas, který ve výsledku má, prý nastává mezi jedenáctou a druhou hodinou v noci, kdy s ním pochopitelně nikdo netouží komunikovat. Od rána už ale zase bývá v plném zápřahu.

Zdroje článku: