Ďábel nosí Pradu (2006): Slabý odvar skutečné atmosféry na módní scéně řízené panovačnou Annou Wintourovou

Ďábel nosí Pradu (2006): Slabý odvar skutečné atmosféry na módní scéně řízené panovačnou Annou Wintourovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když chcete uspět v módním průmyslu, musíte mít drzou povahu, ostré lokty a vytříbený vkus. A také velkou dávku trpělivosti, pokud se setkáte se stejnou šéfovou jakou byla Miranda Priestlyová (Meryl Streepová).

Z šedé myšky redaktorkou módního časopisu

Andy Sachsová (Anne Hathawayová) právě dokončila školu a zatoužila po kariéře reportérky. Po dlouhém hledání toho pravého místa se rozhodne, že se bude ucházet o pozici asistentky šéfredaktorky módního časopisu Runway. Šedá myška Andy se snaží prorazit uprostřed dravců módního showbyznysu v područí cílevědomé bestie Mirandy. 

Energická a rozhodná Meryl Streepová

Meryl Streepová v roli nesnesitelné šéfové exceluje a za roli Mirandy získala Zlatý Globus a byla nominovaná na Oscara. Do role nekompromisní šéfredaktorky se vžila natolik, že má pro její prudkou povahu pochopení. Podle Streepové je práce někoho, kdo stojí v čele globální značky a módního impéria natolik náročná, že je nutností odložit všechny emoce a práci prostě dokončit. “Avšak u žen se na vysokých pozicích stále očekává, že budou empatické a citlivé,” tvrdí Streepová. Herečka se se skutečnou Mirandou - Annou Wintourovou, šéfredaktorkou časopisu Vogue po premiéře osobně setkala, a ta ocenila její hereckou energičnost a rozhodnost.

Slabý odvar skutečné šéfredaktorky 

Film byl natočen podle předlohy bestselleru Lauren Weisbergerové, která pro šéfredaktorku časopisu Vogue několik měsíců pracovala. Přitom s příběhem o Anně Wintourové chtěli prorazit minimálně čtyři další spisovatelé, ale ani jeden nebyl tolik úspěšný. O Wintourové se traduje, že je panovačná a vyžaduje disciplínu. Módní návrhář Jean Paul Gaultier prohlásil, že filmová Miranda je jen slabým odvarem skutečné Anny Wintourové.

Prvotřídní kostýmy

Ozdobou celého filmu byly kostýmy a doplňky, které stály dohromady přes jeden milion dolarů. Prvotřídní kostýmy pro celou redakci Runway navrhla Patricie Fieldová, nositelka ceny Emmy za práci na seriálu Sex ve městě. Všechny kostýmy byly po premiéře vydraženy a věnovány na dobročinné účely.