Ta nejlepší prvorepubliková zábava začínala, když kamery zhasly

Ta nejlepší prvorepubliková zábava začínala, když kamery zhasly

Reakce k článku

Podělte se o svou reakci
Komentáře
Jistě nebudeme podezírat prvorepublikové hvězdy z toho, že se uměly otáčet v kuchyni. Pánové měli manželky a hospodyně, které dbaly o jejich blaho, a dámy doma moc nejedly. Všichni měli společné to, že si rádi vyšli do vyhlášených restaurací posedět s přáteli a byli také pravidelnými zákazníky v lahůdkářstvích.
Obsah článku
  1. Likéry, želví maso a paštiky: Lahůdkářství lákalo i ty největší hvězdy
  2. Komik polapil šéfa studené kuchyně a už ho nepustil
  3. Grandhotel Šroubek: Kdo neuměl ledvinky, neměl v kuchyni co dělat
  4. Sequensův hotel na Skalce: Burianovo útočiště pro dotočné s řízky a zpěvem
  5. Ferbasová, Baarová a mozečkové krokety: Slavínského hospodyně přiváděla hvězdy k extázi

Výjimkou byla Adina Mandlová. Nebyla taková fiflena, jak se může zdát. Poté, co po válce vyřešila nedostatek pracovních příležitostí svatbou s pilotem Josefem Kočvárkou, který měl anglický pas, vydala se za ním a na živobytí si vydělávala jako kuchařka! Chodila vařit přímo do domů zákazníků, kteří si takovou službu objednali. Nejraději měla svobodné mládence, kteří ji pohostili dobrým pitím a někdy se společně najedli. Mandlová měla znalost francouzské kuchyně z pařížské školy, a slušně si tak vydělávala.

Likéry, želví maso a paštiky: Lahůdkářství lákalo i ty největší hvězdy

Ostatní hvězdy herecké branže moc času u plotny nestrávily. Nejoblíbenější byli lahůdkáři. V Praze to byli Alois Linka v Hybernské ulici, Jan Paukert na Národní třídě, Josef Lippert na příkopech a Alois Zoufalý na Jungmanově náměstí. Kromě běžného sortimentu jako paštiky, šunky, salámy, žabí stehýnka, želví maso, kraby, langusty, krevety, olivové oleje, nejvybranější sýry. Každý nabízel něco, čím byl proslulý, ať šlo o oblíbené chlebíčky, paštiky s lanýži nebo nářez z koroptví. V sortimentu nesměly chybět likéry, koňaky a drahá vína.

Komik polapil šéfa studené kuchyně a už ho nepustil

Vlasta Burian byl tak nadšený z šéfa studené kuchyně u Lippertů, že si ho půjčil domů na přípravu hostiny pro 30 lidí a už ho zpět nepustil. Platil mu 10 tisíc korun měsíčně, což nebyly zrovna malé peníze.

Filmové hvězdy preferovaly návštěvu podniků, kde se jim obsluha patřičně věnovala. Mezi oblíbence patřil hoteliér Jaroslav Vašata, který si během protektorátu pronajímal Obecní dům. V jeho případě byly prvotřídní služby tak trošku zástěrkou, protože se aktivně zapojoval do odboje ve skupině Obrana národa.

Hotel Evropa 2014
Hotel Evropa 2014 | Zdroj: Øyvind Holmstad / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Grandhotel Šroubek: Kdo neuměl ledvinky, neměl v kuchyni co dělat

Symbolem luxusu byl v prvorepublikové éře Grandhotel Šroubek na Václavském náměstí (Grandhotel Evropa, dnes W Prague). Hoteliér i manželka milovali dobré jídlo a kuchaře si velice pečlivě vybírali. Vstupním testem byla příprava ledvinek. Šroubek dbal i na etiketu a jeho personál musel mít stále úsměv na rtech. Díky své pověsti pracoval při pořádání recepcí na Pražském hradě jako poradce.

Sequensův hotel na Skalce: Burianovo útočiště pro dotočné s řízky a zpěvem

Herečka Zita Kabátová vzpomínala na příjemné prostředí restaurace přímo ve filmových ateliérech na Barrandově. Večer si zašla do Trilobit baru a nade vše milovala dotočné, které pořádal Vlasta Burian v hotelu Sequens na Skalce za Mníškem pod Brdy. Hotel si založil v roce 1928 Josef Sequens, který do té doby pracoval u Šroubka jako vedoucí francouzské restaurace. Místo bylo stranou městského ruchu a během protektorátu si tam lidé rádi zajeli zapomenout na drsnou realitu všedních dnů.

Ferbasová, Baarová a mozečkové krokety: Slavínského hospodyně přiváděla hvězdy k extázi

Lída Baarová ani po letech v cizině nedokázala zapomenout na časté návštěvy u režiséra Vladimíra Slavínského, který měl tak skvělou hospodyni, že na ni vzpomínala i Vlasta Ferbasová nebo Oldřich Nový. Paní Růžena servírovala mozečkové krokety, svíčkovou nebo řízky, vše v dokonalé úpravě. Když přidala zmrzlinu, co objednávala u cukráře Bergera, hosté byli naprosto spokojení.

Reakce k článku

Podělte se o svou reakci
Komentáře