Seriál F. L. Věk: Vlastenectví pobouřilo cenzory, netradiční natáčení bylo spojeno se svatbou, s úmrtím i mnoha úrazy

Seriál F. L. Věk: Vlastenectví pobouřilo cenzory, netradiční natáčení bylo spojeno se svatbou, s úmrtím i mnoha úrazy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
František Filip, který natočil oblíbené Chalupáře, stál za vznikem tohoto seriálu, a přestože se vždy snažil zpracovat bezproblémová témata, aby se vyhnul řádění cenzury, v tomto případě to bylo trochu jinak.

Psal se rok 1970, normalizace nabírala na síle, a právě historický román Aloise Jiráska mohl nepřímo povzbudit národ, který pomalu ztrácel povědomí o svém vlastenectví.

Režisérovi Filipovi bylo jasné, že by seriál lidi moc nenadchl, kdyby se držel pouze literární předlohy, a tak spolu s Ottou Zelenkou vytvořili příběh plný lidskosti a nadčasových příběhů. V centru byl buditel František Ladislav Hek.

Třináctidílný seriál se trefil do vkusu diváků, kteří měli rádi narážky, náznaky, jinotaje a podobenství. Dvě století starý příběh jim byl najednou blízký a rozuměli mu. Určitě to bylo i skvělým obsazením. Navždy zůstane seriál spojený hlavně s postavou Radoslava Brzobohatého, který roli ani nechtěl přijmout. Nakonec pochopil, že příběh není jen o vlastenci z doby Aloise Jiráska, a právě kvůli samotnému poselství seriálu nakonec roli přijal. Ve snímku si zahrála celá řada herců zvučných jmen jako Jan Pivec, Jaroslav Marvan, Dana Medřická, Jana Brejchová, Jiřina Bohdalová, Josef Kemr, Květa Fialová, Gabriela Vránová, Antonie Hegerlíková, Jiřina Štěpničková a další.

Marvan a Hegerlíková, zdroj:  © Česká televize

Bohužel silné poselství seriálu pochopili i lidé u moci a seriál se jim moc nelíbil. Proč připomínat Čechům, že o svou svobodu bojovali a že své zemi sami vládli. Dvanáct epizod bylo odvysíláno, třináctá už to štěstí neměla a celé dílo šlo na téměř 20 let do trezoru. Vlastně zakázali Aloise Jiráska!

A to nebyla jediná nestandardní věc, která tento projekt, ve kterém hrálo 180 herců a 900 komparzistů, potkala. Herec Jaroslav Vojta, který měl v seriálu hrát, těsně před natáčením zemřel. A svou smrt předpověděl. Na kostýmních zkouškách prohlásil, že natáčení už nestihne, protože zemře. Vitálnímu herci to nikdo nevěřil. Za čtrnáct dní se to stalo.

Během natáčení si Martin Růžek narazil ruku, Josef Kemr si poranil koleno a Vlastimil Brodský měl po pádu otřes mozku.

Jedinou veselejší událostí byla svatba Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého, kteří si své „ano“ řekli uprostřed natáčení.

Natáčelo se v Praze, na zámku v Opočně či v Novém městě nad Metují.

Seriál je ve vysílání na ČT1 například 4. 9. v 10:55 nebo 8. 9. ve 14:30, dostupný bude také v iVysílání.

Zdroje článku: