Nejdříve milovaná, nakonec zatracovaná Adina Mandlová. Jaký byl život této hvězdy 30. let 20. století?

Nejdříve milovaná, nakonec zatracovaná Adina Mandlová. Jaký byl život této hvězdy 30. let 20. století?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vlastním jménem Jarmila Anna Františka Marie Mandlová se narodila 28. ledna 1910 v Mladé Boleslavi. Později si jméno změnila na Adina Mandlová a v Německu ji znali i pod pseudonymem Lil Adina. Byla československou herečkou a hvězdou, byla stejně krásná jako chytrá – a dokázala okouzlit každého muže. Ve 30. letech 20. století to byla hvězda první kategorie, pak ale přišla válka.

Nelehké dětství

Adina Mandlová to neměla lehké už v dětství, kdy jí zemřel otec – a o pár let později měla být zneužívána svým otčímem, to jí bylo jen čtrnáct let. V pouhých osmnácti letech už měla za sebou i první potrat a pokus o sebevraždu, se svým osudem ale bojovala dál. Jako herečka byla uznávaná, muži ji obdivovali, dokonce si i čtyři vzala.

Její první manžel si po roce společného života vzal život, protože měla herečka milence. I když ji ale okolí obdivovalo, ona sama se sebou poměrně dost bojovala, byla psychicky nevyrovnaná, a nakonec její kariéru pohřbila válka.

Kolaborovala s nacisty?

Za války natočila Adina Mandlová jeden německý film, styky s Němci však udržovala příliš moc a okatě, takže byla po válce zatčena a držena na Pankráci. Nakonec musela být propuštěna pro nedostatek důkazů, ale v očích Čechů už zůstala kolaborantkou, co se spřáhla s nacisty. Adině Mandlové tak nezbylo nic jiného než emigrovat. Její kariéra v československém filmu byla navždy ztracená.

Návrat do Československa

Herečka tak odešla do Anglie, kde se provdala za Josefa Kočvárka, sňatek ale uzavřela pouze z praktických důvodů. Potřebovala vízum a pas. Pár spolu dlouho nebyl, Adina se pak ještě provdala za bohatého Geoffreyho, s ním ale byla také jen krátce. Nakonec zůstala až se svým posledním manželem, návrhářem Benem Pearsonem, který byl sice homosexuál, ale možná i proto spolu měli krásný a přátelský vztah.

Poprvé se Adina Mandlová vrátila do Československa v roce 1966, a to téměř po dvaceti letech. Zkoušela složit zkoušky na muzikál, Hello, Dolly!, roli však nedostala, a tak se vrátila do Anglie, kde pracovala pro svého manžela v jeho obchodě.

Adina Mandlová si po smrti svého manžela v roce 1990 přála dožít ve své rodné zemi, a tak se i vrátila za pomoci příbuzných a přátel. 16. června 1991 zemřela v nemocnici v Příbrami ve věku 81 let, a to jen krátce před začátkem natáčení unikátního dokumentu o jejím životě.

Zdroje: