Hořkosladký příběh herečky Markéty Fišerové dojímá i po mnoha letech

Hořkosladký příběh herečky Markéty Fišerové dojímá i po mnoha letech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes trochu zapomenutá Markéta Fišerová byla v mládí rozhodně nepřehlédnutelná. Elán z ní přímo sálal a roztomile pihatá tvář se líbila i režisérům. Své štěstí si však neužila dlouho a jen těžko se najde mezi herečkami bolestnější příběh.

V první polovině osmdesátých let to vypadalo, že její kariéra míří ke hvězdám. Ještě během studia začala hrát, její kariéra však byla velmi brzy přerušená nemocí.

V sobotu ráno si ji můžete připomenout na ČT 1 v komedii Pusu, pusu, pusu! z roku 1985, kde si zahrála s Markem Ebenem, láskou svého života.

Pihatou herečku se širokým úsměvem si budete spíše pamatovat z retro seriálů My všichni školou povinní nebo Třetí patro. Jedna z posledních velkých filmových rolí byla v pohádce O štěstí a kráse z roku 1986.

Pouhých pár měsíců po natáčení seriálu Třetí patro, kde hrála vychovatelku Veroniku, musela Markéta bojovat o život a v ten okamžik se vše změnilo.

V osudový podvečer v pouhých 26 letech utrpěla mozkovou příhodu. Seděla poklidně u televize a najednou ji začala bolet hlava a obrazovku viděla zamlženou. Manžel Marek Eben ji odvezl do nemocnice, aniž by tušil, v jak vážném stavu se nachází. Domníval se, že mohla něco špatného sníst.

Když přišel druhý den do nemocnice, lékař mu oznámil, že je jeho žena v bezvědomí a pravděpodobně zemře. Z neznámých příčin jí praskla cévka, která vše zapříčinila.

Byla 7 týdnů v bezvědomí. Když se probrala, byla ochrnutá v obličeji i na těle a řadu měsíců žila jen proto, že za ni dýchaly umělé plíce. Potom přišlo těžké období rehabilitace. Její manžel k ní ani nechtěl pouštět návštěvy, protože lidé byli z jejího stavu zděšení.

Markéta prokázala, jak velká bojovnice je. A samozřejmě jí hodně pomohla podpora manžela. Zůstala však na vozíku a s herectvím byl konec.

Ještě tragičtěji její osud vylíčila v knize její přítelkyně a herecká kolegyně Světlana Nálepková. Ještě před osudovým večerem, který mladé ženě změnil život, prožila jinou bolest. Po prodělané chřipce přišly komplikace v podobě zánětu srdečního svalu a nedlouho poté otěhotněla. Její dcera se narodila předčasně a na světě byla jen pár dnů.

I přes těžké životní zkoušky je to právě Markéta, která je v manželství nabitá pozitivní energií a svému muži je psychickou oporou, když ji potřebuje. Ze svého života vyřadila špatnou náladu a přesvědčila své okolí, že s optimismem je i těžký život snesitelnější.

Zdroje článku: