Po strništi bos: Tereza Ramba byla po castingu jasnou volbou pro jednu z hlavních rolí, nikdo ji ale do filmu nechtěl

Po strništi bos: Tereza Ramba byla po castingu jasnou volbou pro jednu z hlavních rolí, nikdo ji ale do filmu nechtěl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Prequel k filmu Obecná škola měl premiéru v roce 2017. Lidský příběh z období Protektorátu byl očekávaný jak diváky, tak kritikou. Jan Svěrák se trochu bál svěřit roli tak mladé herečce, ale žádnou lepší nenašel.

Jednu z nejdiskutovanějších rolí ztvárnila Tereza Ramba (dříve Voříšková), která se ujala postavy maminky Edy, jehož role byla odrazem dětství Zdeňka Svěráka. Tereza prošla úspěšně castingem, ale k její účasti na natáčení bylo mnoho výhrad. Režisér Jan Svěrák chtěl mladší verzi Libuše Šafránkové (z filmu Obecní škola). Dokonce přišel s nápadem, aby Libuše Šafránková načetla scénář a Tereza se tak do role lépe vcítila. To mu ovšem i samotná Šafránková vymluvila. Nakonec si Tereza prosadila, že bude hrát roli sama za sebe.

Jako svoji manželku ji nechtěl do filmu ani Ondřej Vetchý. V roce 2014 s ní natáčel film Všiváci a hrál jejího otce. Nedovedl si představit, že by najednou měla být jeho ženou.

Tereza to neměla tedy zrovna lehké, ale během dvouměsíční přípravy se hlavě snažila navázat přátelský vztah s Aloisem Grecem, který ztvárnil sedmiletého syna Edu. Tam muselo jít o opravdový přátelsky vztah, protože představitel Edy byl podle Terezy hodně zvláštní chlapec, který se i s vlastní mámou nerad mazlil a byl to spíše takový samorost.

Na roli musela trochu přibrat, aby působila jako dobrosrdečná a laskavá maminka. Ondřej Vetchý musel dát naopak pár kilo dolů. Maskéři mu také vyholili pořádné kouty na hlavě a prostříhali vlasy. Jan Svěrák po něm chtěl i menší plastiku, tu ale herec odmítl.

Film sice nedosáhl věhlasu Obecné školy, která získala nominaci na Oscara, ale příběh mladé rodiny, která byla nucena se z Prahy přesunout na klidnější venkov, se divákům líbil.

Film bude mít reprízu 6. září na ČT1 večer, a tak se můžete na chvíli přesunout do jiné doby a sledovat dobrodružství malého Edy, který si musí na venkově zvykat na úplně jiný život, najít si nové přátele a vybudovat si mezi vrstevníky respekt. Dětskýma očima také budete sledovat složité vztahy v rodině a snahu chlapce je s dětskou naivitou a upřímností pochopit.

Filmová místa

Po celé řadě filmů zůstala filmová místa, která se stala cílem pro turistické výpravy. To se v případě tohoto filmu nestalo. Dům Součkových v idylickém venkovském prostředí nestojí. Kulisy domu byly postaveny v obci Nové Sady, kde byl přední štít domu a natáčely se tam všechny exteriéry u domu. Kulisy z místa zmizely v roce 2017. Interiéry se točily ve Slavonicích, kde byl výhled na hřbitov. Začátek filmu s dějem v Praze se odehrával v Elektrárenské ulici, kde se natáčely i některé scény do filmu Obecná škola.

Poslední role Jana Třísky

Ve filmu se také objevil ve své poslední filmové roli Jan Tříska, který na podzim 2017 zemřel po nešťastném pádu z Karlova mostu ve věku 80 let. Zahrál si roli Edova dědečka.

Zdroje článku: