Rozpuštěný a vypuštěný: Smoljak připravil Svěráka o hlavní roli, proč se tak rozhodl?

Rozpuštěný a vypuštěný: Smoljak připravil Svěráka o hlavní roli, proč se tak rozhodl?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když zmizí továrník Bierhanzl, jsou do rozluštění této záhady povoláni pražský policejní inspektor Trachta a jeho nezkušený praktikant Hlaváček. Kromě něj ale zmizeli všichni plešatí muži, kteří používali výrobek továrny Bierhanzla, mast pro růst vlasů.

I když podle informací by tito muži měli začít nový život na úplně jiném místě, stále tu něco nehraje. Podaří se pátrací dvojici dojít tomuto případu na kloub?

Co přinutilo Vlastimila Brodského přijmout roli?

Herec Vlastimil Brodský si ve filmu zahrál malou roli kloboučníka Aloise Oulíka. Když mu režisér nabídl roli, původně ji chtěl odmítnout – jednak to byla velmi malá role, ale také měl spoustu jiných hereckých povinností. Nakonec roli přijal kvůli svému synovi Markovi Brodskému, který ztvárnil nezkušeného policejního praktikanta Hlaváčka.

Režisér si potrpěl na perfekcionismus

Ve snímku se objevuje i herec Zdeněk Srstka jako Žaludův poskok Bedříšek. Jeho scénář obsahoval pouze jediné slovo - a to „kachny“. Jelikož se toho vlastně ani moc učit nemusel, zašel si před natáčením jeho scény s Rudolfem Hrušínským do hospody zahrát karty. Jakmile se to režisér Ladislav Smoljak dozvěděl, Srstku z hospody vyhnal a nakázal mu, ať jde dopilovat dokonalou výslovnost jediného slova.

Svěrák počítal s hlavní rolí

Předlohou k filmu se stala divadelní hra Vražda v salonním coupé, za kterou stojí duo Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. A právě s hlavní rolí, kterou ztvárnil Svěrák na prknech divadla, počítal i ve filmu. Ovšem Smoljak nebyl přesvědčený, že je Svěrák dobrý herec, a tak roli přidělil Jiřímu Zahajskému. Nakonec nezískal ani roli hajného Hlaváčka. Svěrák si zahrál pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Na tento popud se Svěrák rozhodl, že všem ukáže, že hrát umí, a tak s Vítem Olmerem natočili film Co je vám, doktore?

Tuto krimi komedii můžete zhlédnout 12.11. ve 20.00 hodin na televizi Prima MAX.