Nedotknutelní: Francouzská komedie, která zahřeje u srdce a rozjasní duši

Nedotknutelní: Francouzská komedie, která zahřeje u srdce a rozjasní duši
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Drissův život nevypadá po propuštění z věznice moc růžově. Jako žadatel o podporu musí navštívit místa, kde nabízí práci. Tak se ocitá u paraplegického miliardáře Philippa, který si ho překvapivě vybere za svého osobního asistenta. Driss má být vždy po jeho boku a být mu k ruce při denním programu.

Dojemný příběh s výborným zpracováním

Energický mladík se tak trochu proti své vůli stává rušivým prvkem v domácnosti, která až do jeho příchodu fungovala podle zaběhnutého řádu. Přináší do trochu ponurého prostředí čerstvý vítr. Svou vitalitou boří jedno pravidlo chodu domácnosti za druhým a chová se k Philippovi jinak než ostatní. Driss dává Philippovi to, co cítí, že potřebuje. A to je zacházení bez soucitu. A čím víc je Driss upřímný a normální, tím více Philippa baví a díky tomu získává ztracenou chuď do života.

Režiséři Oliver Nakache a Erick Toledano natočili film, který zajímavým způsobem zobrazuje problémy ve společnosti. Driss je tmavé pleti, pochází z generace, která se narodila v chudé zemi a vyrůstala v bohaté, ale především „bílé“ Francii. A očekávalo se od něj, že se tzv. integruje do společnosti. To mu zřejmě moc nevycházelo, proto skončil ve vězení.

Najednou se stává součástí domácnosti, kde nemá existenční problémy, je s ním zacházeno jako s ostatními, a hlavně to není on, kdo má největší problémy. Může tak vidět, že i bohatí „bílí“ mají mnohem závažnější problémy, než je jeho pocit z nespravedlnosti.

Vztah Philippa a Drisse není v začátcích úplně ideální a prochází střídavě obtížemi i smířením a pochopením jeden druhého. Z nesourodé dvojice mužů: mladého muže plného energie a postaršího bezmocného muže, se pomalu stávají přátelé, aniž by si toho všimli a jejich vztah jde hodně nad rámec vztahu zaměstnanec – zaměstnavatel.

Inspirace skutečným příběhem

Film z roku 2011 je inspirovaný skutečným bolestivým příběhem. Philippe Pozzo di Borgo je francouzský podnikatel, který ochrnul v roce 1993, i přesto pracuje jako ředitel společnosti (výroba šampaňského). Dojemný snímek byl prodaný do čtyřiceti zemí po celém světě.

Příběh ušlechtilého, bohatého a kultivovaného Philippa, ochrnutého od krku dolů po nehodě při paraglidingu a zdrceného smrtí své ženy, je v kontrastu s alžírským migrantem, na kterém je v běžném životě závislý. Nakonec postižený muž zásluhou svého ošetřovatele začne svůj život vidět méně bezútěšně.

V hlavních rolích se představili François Cluzet a Omar Sy.