Bez lítosti: Juraj Kučerák je dalším odsouzeným, který odešel od soudu s doživotním trestem

Bez lítosti: Juraj Kučerák je dalším odsouzeným, který odešel od soudu s doživotním trestem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V další epizodě dokumentárního cyklu se štáb vydal za vězněm, který měl přezdívku „vrah se sekerovým syndromem“. Ani on už se s největší pravděpodobností na svobodu nedostane, protože soudce konstatoval, že náprava vězně je ztížena kvůli jeho nízkému IQ.

V devadesátých letech byla kriminalita na Ostravsku v plné síle a nebylo nijak neobvyklé, že se během týdne vyšetřovatelé setkali hned s několika vraždami. Právě v této době se objevil i případ Juraje Kučeráka, který sice neměl nic společného s podsvětím, ale i tak z něj jde mráz po zádech.

Juraj Kučerák měl 22 let a život před sebou, kdyby ho uměl žít. On však nikdy „normální“ život neviděl a životem se propíjel až do doby, kdy během jednoho měsíce zabil se sekerou v ruce dva lidi. Nejdříve se vypořádal po opilecké hádce se strýcem a později kvůli majetku zabil svého známého.

V pořadu se diváci mohou seznámit s výpovědí odborníků i s osobní zpovědí samotného vraha, který musel být během natáčení vždy za mřížemi.

Špatný start do života se nepokusil zvrátit

Dvojnásobný vrah Kučerák se narodil v roce 1971 v romské osadě Gemerská Poloma na východě Slovenska. Není žádným tajemstvím, že v těchto osadách, kde nikdo nepracuje, se zastavil čas a životní podmínky jsou poznamenané všudypřítomnou chudobou. Provizorní stavení postavená z hlíny, odpadky, žádné sociální zázemí, žádná rodičovská láska.

V kolonii žil do šesti let. V té době jeho otec skončil v psychiatrické léčebně a matka od dalšího partnera utekla. Na dítě asi zapomněla, a tak malý Juraj skončil u babičky. Ta však jeho výchovu přestala zvládat, a tak se na deset let ocitnul v dětském domově. Bohužel ani tam nezískal praktické návyky, které by mu později usnadnily život.

Když dosáhl plnoletosti, vydal se do Karviné, kde měl část rodiny. Zkusil i pracovat, ale to mu přišlo jako hodně namáhavý způsob obživy a nikde dlouho nevydržel. Žil ze sociálních dávek a nastěhoval se k strýci. Toho hlavně zajímalo, že přinesl každý měsíc peníze ze sociálky, a tak bylo za co pít.

Sekera ho přitahovala

Do křížku se zákonem se dostal už v roce 1991, kdy poprvé na strýce zaútočil sekerou. Incident skončil bez vážného zranění, a tomu odpovídal i trest. Dalšího zločinu se dopustil v roce 1993, kdy se vydal s 15letou žačkou zvláštní školy do opuštěného domu na okraji města. Strávili tam spolu noc. Když ráno chtěla dívka odejít, o sedm let starší mladík jí to nedovolil. Když chtěla utéct, omlátil jí hlavu o vodovodní kohoutek, který byl ve zdi. Musela poslouchat jeho příkazy, a dokonce i potřebu vykonávat dle jeho pokynů.

Možná si právě v tomto okamžiku zvedl sebevědomí, protože neuplynul ani měsíc a opět napadl strýce. Tentokrát už byly následky fatální.

V tragický den přišel Kučerák s čerstvě vyzvednutou podporou a se strýcem ji šli propít do hospody. Vrátili se domů a v pití pokračovali. Bujará zábava se jako obvykle zvrtla v hádku a ve rvačku. Poté, co strýc skončil na podlaze po několika fackách, mladík ho opakovaně udeřil do obličeje a potom ho praštil židlí. To mu nestačilo, a tak mu dupnul nohou na ohryzek a v hlavě se mu zrodil ďábelský plán. Vzal sekeru a několikrát ji zasekl do strýce. Potom mrtvolu svázal a odtáhl do sklepa, kde ji ukryl pod starými hadry. Hřebíky zatloukl vstupní dveře do místnosti. Umyl se a událost hodil za hlavu.

Putování po hospodách zakončil dalším mordem

Aniž by se znepokojil svým činem, začal se Kučerák potulovat po hospodách a přemýšlet, kde by přišel k penězům. Na práci ale nemyslel. Náhoda tomu chtěla, že potkal chlapíka, který mu nabídl práci na léto. Šlo o prodej losů. Jenže Kučerák chtěl peníze hned a nechtělo se mu čekat. U domu nového známého si počkal, až usne, a se sekerou ho šel zabít. Muž ležel v posteli a neměl šanci se ubránit. Ostří mu zasekl do hlavy, potom ho ještě dorazil tupou stranou sekery. Tělo zakryl přikrývkami.

Útočník si vzal kolo zavražděného a ještě několik dní se do domu vracel, aby si v taškách odvezl věci, které měly nějakou cenu.

Dopadení vraha nebylo složité

Hnilobný zápach, který se z domu začal šířit, zalarmoval sousedy, kteří přivolali policii. Kriminalistům nedalo moc práce vypátrat vraha a v domě strýce je čekalo nemilé překvapení v podobě další mrtvoly.

Juraj Kučerák působil na vyšetřovatele jako nepříliš chytrý a jednoduchý člověk, bez základních hodnot, který byl soustředěný jen na své potřeby a postrádal sociální cítění. O svých činech mluvil detailně a bez náznaku lítosti.

Podle odborníků je jeho propuštění nepravděpodobné a vězení ho čeká do konce života.

Bez lítosti uvede TV Prima 10.3. večer.

Zdroje článku: