Trochu šílená řecká rodina se snaží provdat třicetiletou dceru: U komedie Moje tlustá řecká svatba neusnete

Trochu šílená řecká rodina se snaží provdat třicetiletou dceru: U komedie Moje tlustá řecká svatba neusnete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo už je trochu znuděný z amerických romantických komedií, které jsou hodně předvídatelné, může sáhnout po této netradiční a osvěžující komedii, která sice vznikla pod americkým vedením, ale její duch je ryze řecký.

Jak to všechno začalo

Za nápadem na filmové zpracování stála Rita Wilsonmanželka Toma Hankse, která byla nadšená z divadelního představení s kanadskou herečkou řeckého původu Niou Vardalos, která napsala hru podle zážitků ze své rodiny. Když jí zavolal Tom Hanks, myslela si, že jde o vtip a hovor ukončila. Naštěstí herec, který v tomto případě nabízel svou produkční společnost, vytrval –⁠ a komedie byla na světě.

Nia Vardalos si zahrála i filmovou roli, protože se na třicátnici Toulu skvěle hodila, přestože ji v době natáčení bylo už pomalu čtyřicet let. Natáčelo se převážně v Kanadě, ale ve filmu jde o USA. Celý filmový štáb si během natáčení vychvaloval vstřícnost řeckých restaurací, které filmaře zásobovaly jídlem zdarma.

O filmu

Hlavní hrdinka Toula Portokalos má třicítku na krku a rodiče už jsou trochu nervózní, že nemá ženicha. Přece jen už by chtěli vnoučata a byli by nejraději, kdyby si dcera našla pěkného řeckého chlapce. Rodiče mají řeckou restauraci a chtějí mít jistotu, že ji jednou někdo z rodiny převezme.

Toula nechce život trávit obsluhováním hostů a snaží se studovat, aby se, pokud možno co nejčastěji, práci v rodinném podniku vyhnula. Nakonec se jí poštěstí začít pracovat v cestovní kanceláři své tety, aniž by přísného otce moc rozzlobila.

Náhodou se seznámí s pohledným učitelem angličtiny a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenže Toule musí řešit velký problém. Ian Miller (John Corbett) je sice krásný, štíhlý, vzdělaný a má potrhlou Toulu upřímně rád, jenže není Řek! Řecká komunita je v cizích zemích většinou hodně pospolitá a nerada pouští dovnitř „cizince“.

John Corbett, zdroj: © Česká televize

Navíc Toula o sobě nemá valné mínění, není právě štíhlá a hrozí se dne, kdy bude muset představit příteli svou hlučnou a velkou rodinu a rodině zase amerického nápadníka.

A aby nebylo problémů málo, Ian je navíc vegetarián, což bude pro jejího otce katastrofa.

Tak velký úspěch filmu nikdo nečekal

Film byl po celém světě velmi populární a Tom Hanks prohlásil, že je to hlavně kvůli Vardalos, protože je jí příběh velmi blízký a do filmu přinesla velké množství integrity. John Corbett k roli přišel v baru v Torontu, kde zrovna natáčel a stěžoval si příteli, že mu pracovní nasazení nedovolilo jít na konkurs „řecké svatby“. Vardalos ho oslovila a spolu s jedním z producentů mu nabídli roli a on ji přijal.

Film se stal hitem, přestože měl původně jen omezenou distribuci. Šlo o nezávislý film s rozpočtem 5 milionů dolarů. Nakonec celosvětově vydělal téměř 400 milionů dolarů a stal se podle kritiků i diváků jednou z nejpřekvapivějších a nejoblíbenějších komedií. V roce 2002 to byl pátý nejvýdělečnější film v USA a Kanadě a zároveň jde o nejvýdělečnější romantickou komedii v historii.

Komedie je ke zhlédnutí 23. 7. na ČT.

Zdroj článku: