Fenomén Prostřeno aneb pořad plný amatérů v kuchyni a emocí

Fenomén Prostřeno aneb pořad plný amatérů v kuchyni a emocí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno se na televizních obrazovkách Primy úspěšně drží už od roku 2010. Od samého počátku se odvysílalo přes 1 500 dílů tohoto svérázného fenoménu.

Rozhled na talíři

Známé lidové úsloví by se tak dalo upravit spíše na: „Co Čech, to kuchař.“ Ovšem v duchu jiného lidového moudra v Prostřeno mnohdy neplatí, že vyhrává ten nejlepší. V Prostřenu jde jako v každé správné reality show především o emoce a mnohdy také o taktiku.

Téměř každý soutěžící vstupuje do pořadu s odhodláním okusit něco nového. To ho ovšem zpravidla opustí nejpozději tváří v tvář talíři s mořskými plody či jinou kontroverzní poživatinou. Večeře tak končí mnohdy větou: „Tohle nejím.“ Řízek je zkrátka řízek.

Prostřeno je také nápor na lingvistické schopnosti účastníků. Že netušíte, co si představit pod pojmem amuse bouche a neumíte správně vyslovit slovo cheesecake? To by vám nemělo bránit vstoupit na televizní obrazovky jako sebevědomý odborník na gastronomii, k němuž by Zdeněk Pohlreich mohl jít do učení.

Prostřeno jako cesta ke slávě

Motivací je soutěžícím pochopitelně zejména výhra 60 000 Kč, ačkoli mnozí pojali Prostřeno jako cestu k vlastní sebeprezentaci. Svých pět minut televizní slávy si tak pro sebe pokoušel uzmout třeba excentrický Youtuber Aleš Bejr, který si přezdívá Psychopat.

K dokonalosti bizarní televizní zábavu dotáhl Karel Ondrka. Najatý herec se podílel na geniální mystifikaci, jež měl na svědomí bavič Kazma. Ten ve svém internetovém pořadu One Man Show pronikl až do zákulisí natáčení oblíbeného televizního pořadu.

Ondrka vysoce přesvědčivě sehrál roli psychicky nemocného mladíka, který trpí gerontofilií, permanentní erekcí a doma spí v rakvi. V šoku byli samotní soutěžící i diváci u obrazovek. Cílem celé akce bylo upozornit na onemocnění jménem Tourettův syndrom.

A také poukázat na to, že nesporně ušlechtilejší by bylo trávit čas četbou klasické literatury. Prostřeno je zkrátka záležitostí poněkud pokleslou, přesto představuje však pro mnoho diváků oblíbenou guilty pleasure.