Zpátky do minulosti s Ulicí: Příběh nevěrného Libora, nešťastné Marty a laskavé Amálky

Zpátky do minulosti s Ulicí: Příběh nevěrného Libora, nešťastné Marty a laskavé Amálky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příchod rodiny Seidlových do Ulice nejvíce ovlivnil životy Nekonečných a Peškových. Zatímco Libor, Marta a Miki už ze seriálu dávno zmizeli, babička Amálie nadále věrně stojí po boku manžela Vlastimila.

Libor si upletl nemanželské dítě se zdravotní sestrou

Seidlovi se přistěhovali do bytu po rodině Nekonečných. Libor (Martin Pechlát) tam utekl od své divoké, hříšné minulosti, která ho ale stejně zanedlouho dohnala, a Marta (Petra Jungmanová) doufala, že nový začátek v Praze jí pomůže zachránit manželství. Vzdělaná a milá učitelka češtiny se dala na politiku mezi Reálné ženy z přesvědčení, že musí bojovat za lepší budoucnost místních obyvatel. Narůstající pracovní tlak, celkové vyčerpání a Liborova odhalená zrada však způsobily, že sáhla po alkoholu a skončila v sanatoriu.

Libor si na svém bývalém pracovišti v nemocnici totiž začal se sestřičkou Karolínou Kynclovou (Eva Kodešová). Rozešel se s ní, ale během jejich poslední vášnivé noci dotyčná otěhotněla. Libor si v Ulici otevřel soukromou praxi právě proto, aby se s ní už nemusel potkávat, a pozici zdravotní sestry nabídl své mámě Amálii. Tak měl alespoň jistotu, že už nevyvede žádné blázniviny. Jenže Karolína mezitím porodila syna Adama (Adam Hofman) a časem zjistila, že jeho otcem není její přítel Igor Tesař (Jakub Gottwald), ale právě Libor, jemuž později bránili v kontaktu s chlapečkem. Nezbývalo než se obrátit o pomoc k soudu, jenž nakonec přiznal otcovství Liborovi.

Liborovi se rozpadl každý milostný vztah

Když se Marta vrátila z léčebny, nedokázala už manželovi znovu důvěřovat. Odstěhovala se do Havlíčkova Brodu, odkud pocházela, zatímco Libor zůstal v Praze spolu se starším synem Mikulášem (Václav Matějovský). Ten mámu často navštěvoval. Marta se postupně dala dohromady, dokonce se zamilovala a byla zase šťastná.

Také Libor si našel novou přítelkyni, krásnou Libušku Nekonečnou (Zuzana Vejvodová) z tetovacího salonu. I ta za sebou čirou náhodou měla pobyt v protialkoholní léčebně. Během obzvlášť náročného životního období jí byl Libor velkou oporou. Ona se pak k němu nastěhovala i se synkem Boriskem (Vladislav Rousek). Lásku jako trám bohužel zničil příchod Jakuba, do něhož se Libuška zakoukala a za kterým následně utekla.

Ze všech Seidlových zbyla v Ulici už jen Amálka

Libor zůstal sám a rozhodl se pro další zásadní změnu. Zavřel ordinaci, vypověděl byt, našel si práci na interně a přestěhoval se, aby to měl blíž do nemocnice. Od té doby ho v Ulici nevídáme. Zůstala tam ale jeho máma Amálka, která se provdala za Vlastimila Peška.

Vlastík s Amálkou
Vlastík s Amálkou | Zdroj: TV Nova

„Amálka byla zpočátku bezvadná figura, ženská při zemi, vtipná a s nadhledem,“ pochvalovala si roli Dana Syslová. „Zajímala se o ezoteriku, bylinky, měla svůj charakter a situace, které ji potkávaly, brala s nadhledem a humorem. Pro ostatní byla příjemný katalyzátor, ráda pomáhala.“

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 65–69. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.