Dana Syslová, optimistka, která v životě hodně zažila

Dana Syslová, optimistka, která v životě hodně zažila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dana Syslová se narodila 11. listopadu 1945 v Praze. Je divadelní i filmovou herečkou a také se věnuje dabingu. Dětství strávila na venkově u prarodičů.

Ráda četla a v době dospívání se začala zajímat o divadlo. Vystudovala herectví na DAMU a ještě před ukončením studií nastoupila do Městských divadel pražských. Její angažmá zde trvalo 30 let. Ještě před tím, než začala účinkovat v divadle, jsme ji mohli vidět i ve filmu.

Roku 1963 se objevila se v inscenaci „Metelice“. Pak si zahrála ještě v komedii „Délka polibku devadesát“ a v okupačním dramatu „Dita Saxová“. Roku 1971 se objevila v pohádce „Kráska a zvíře“. Z novějších filmů můžeme zmínit „Poslední aristokratku“ nebo komedii „Špunti na vodě“. Hostovala také v pražském Činoherním klubu (představení „S vyloučením veřejnosti“, „Lakomec“), v Divadle v Celetné („Elektra“), v divadle Ungelt a její stálou scénou je Divadlo Na Jezerce („Kaviár“, „Láska paní Katty“).

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Aktuálně ji můžeme vidět ve hře „Garderobiér“ v divadle Bez zábradlí, v „Lásce nebeské“ v divadle Broadway, v komediálním dramatu „Madame Rubenstein“ nebo v komedii „Perfect Days“. V Městském divadle Mladá Boleslav si zahrála v inscenaci Lištičky a za tuto roli byla nominována na Thálii. Pravidelně ji můžeme vídat v seriálu Ulice na televizních obrazovkách jako Amálii Peškovou a také hraje v seriálu Modrý kód. Dříve také hrála v Ordinaci v růžové zahradě a na počátku své kariéry v Létajícím Čestmírovi. Pro Českou televizi kdysi moderovala pořad „Mezi námi zvířaty“.

Je známá svým dabingem – pravidelně propůjčuje hlas Helen Mirrenové – za tento dabing získala cenu Františka Filipovského, Diane Keatonové a jednou dabovala i Meryl Streepovou. Její první dabing byl v seriálu Sága rodu Forsytů. 

Má ráda zvířata, svou fenku Máňu si několik let brala s sebou do seriálu Ulice, kde si Máňa i zahrála. Ve volném čase čte, odpočívá, chodí na procházky se psem, ale také hodně pracuje a stále se něco učí. Je kuřačka, má ráda červené víno, sladké (především zmrzlinu) a je téměř pořád v pohybu.

Herečka působí jako velmi pozitivní člověk i přes to všechno, co má za sebou. Snadný život neměla. Nejprve v roce 1992 zemřel na infarkt její manžel Vlastimil Hašek, který měl nemocné srdce. Měli spolu syna Jiřího, kterému bylo teprve 25 let – ten jeho smrt psychicky neunesl a oběsil se.

Aby toho nebylo málo, roku 2006 prodělala rakovinu. Zrádnou nemoc se jí podařilo překonat a další potíže musela řešit až roku 2013, kdy si natřikrát zlomila ruku. Zažila toho za svůj život zkrátka tolik, že vše řeší s nadhledem. Říká, že ji nic horšího už potkat nemůže. Dokonce jí prý jedna šamanka věštila z karet a tvrdila, že už se jí do konce života nic zlého nestane. Budeme herečce přát, aby to byla pravda a ať už je jen dobře.

Zdroje: