Recenze: Špunti na vodě aneb topí se česká komedie v krizi?

Recenze: Špunti na vodě aneb topí se česká komedie v krizi?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Česká komedie Špunti na vodě je oblíbeným bodem programu řady letních kin. Ambice měl tento projekt od začátku nemalé. Jak se s nimi nakonec tvůrčí tým vypořádal?

S tebou mě baví svět na vodě

Rodinná komedie Marcela Bystroně staví na osvědčeném konceptu: Trojice mužů by si chtěla užít pánskou jízdu jako za starých (svobodných) časů. Háček tkví v tom, že ze dvou z nich jsou již otcové.

Nemilá souhra řádky okolností způsobí, že jejich drahým polovičkám tak trochu dojde trpělivost, oběma bratrům nechají na starost jejich ratolesti a samy vyrážejí na cyklovýlet. Pánové se však nemíní svého plánu vzdát.

Ústřední zápletka se tedy točí okolo tatínků, kterým přijde jako dobrý nápad vzít na vodu i partu dětí. Snaha o navázání na kultovní rodinné komedie, zejména pak na veselohru S tebou mě baví svět, je ve snímku očividná.

Špunti na vodě mohou nabídnout sympatické herecké výkony, a to zejména co se týče dospělého obsazení. Trio Hynek Čermák, Jiří Langmajer a Pavel Liška se snaží, seč mu síly stačí a celý film značně posouvá vpřed. Na dokonalý zážitek každého milovníka dobrého filmu to ale bohužel nestačí. Dětští herci už svým umem na plátně tolik neosloví, postrádají potřebnou roztomilost a dámy v podání Anny Polívkové, Tatiany Dykové a Jany Kvantikové dostaly málo prostoru.

Příště lépe, hlavně ve scénáři

Zklamává však hlavně scénář, který je vyloženě opsaný z úspěšnější předlohy, k níž se tvůrci od počátku nepokrytě hlásili. Kvůli tomu je celý děj značně předvídatelný a obsahuje poměrně dost hluchých míst. Některé vtipy působí navíc značně prvoplánově. Ke cti snímku slouží, že se obejde bez zbytečného pitvoření.

Film lze doporučit jako sympatickou oddechovku na dlouhé odpoledne, která neurazí, ale do zlatého fondu české kinematografie se určitě nezapíše. Rádi se nejspíš podívají i vodáci, kteří ve filmu identifikují skutečné sázavské lokace, v nichž se natáčelo, jako je například místní zámek Český Šternberk. Špunti na vodě ovšem určitě nejsou ten typ filmu, který byste toužili vidět stále znovu a znovu.