Oscary oceněný korejský snímek Parazit: Černá komedie, po které nebudete spát, je přirovnávána k Pulp Fiction

Oscary oceněný korejský snímek Parazit: Černá komedie, po které nebudete spát, je přirovnávána k Pulp Fiction
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co všechno je chudá korejská rodina schopna udělat pro větší blahobyt? Černá komedie, při jejímž sledování přechází slzy smíchu k nevěřícnému zírání na obrazovku byla oceněna čtyřmi Osacary.

Rodině Kim se finančně dvakrát dobře nedaří. Otec je bez práce a v neustálém sentimentu ze svých předchozích, dávno zapomenutých úspěchů, děti mají veliký potenciál, ale vysokoškolské vzdělání si nemohou dovolit a matka se stará o domácnost. Zdrojem jejich obživy je skládání krabic pro pizzerii, což ale moc peněz nevynáší. 

Ki-woo má kamaráda Mina, který je z vyšší společnosti a odjíždí studovat do zahraničí, přičemž přenechává své lekce doučování mladé dívky z bohaté rodiny pravě Ki-wooovi, který až bez vzdělání, umí anglicky skvěle. Jakmile se Ki-woo dostaví na svou první lektorskou lekci, tak zjišťuje, že zaujmout matku v domácnosti, paní Park, není vůbec složité. Paní Park má ještě jedno mladší dítě, syna, a věří že ten má uměleckou duši a je génius, jen pro něj nemůže sehnat žádného učitele umění. Toho využívá Ki-woo a doporučuje pro tuto pozici svou mazanou sestru pod bláboly, že je to kamarádka jeho bratrance, která žila v USA. 

Poté co se do rodiny dostane sestra, podaří se jim vyhodit řidiče pana Parka, aby na základě dalších lží mohli dosadit na místo i svého otce. Jako poslední přichází na řadu maminka, které se podaří dostat místo po (opět neprávem vyhozené) hospodyni domu.

Všichni se radují, jak skvěle se jim podařilo získat práci za skvělé peníze v tak luxusním domě, obtíž přichází v okamžiku, kdy rodina Park odjíždí kempovat a do domu přijde bývalá hospodyně pod záminkou, že si něco zapomněla vzít ze suterénu. Později zjišťují, že se zde nachází i tajná chodba do úkrytu v podzemí, kde hospodyně něco skrývala. 

Od té doby to jde s rodinou Kim opět z kopce. Potýkají se s nepříjemnými problémy, které je v konečném důsledku stojí mnohem víc než pár bankovek, pro které tohle všechno dělali.

Film začíná vskutku komediálně, divák žasne nad mazaností jednotlivých postav. Konečný spád Parazita vás ale rozhodně nenechá chladnými a zvedne vás ze židle, konec je opravdu nepředvídatelný. 

Parazit má upozorňovat hlavně na sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Snímek proměnil 4 ze 6 nominací na Oscara a získal si věhlas i na prestižním festivalu v Cannes, kde jej přirovnali k úspěšnému snímku Pulp Fiction.