Zavzpomínejte s námi na Karla Fialu, legendárního Limonádového Joe

Zavzpomínejte s námi na Karla Fialu, legendárního Limonádového Joe
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ostravský rodák odešel do hereckého nebe v požehnaném věku 95 let. Pojďte se s námi podívat na jeho nejvýznamnější role.

Divadelní herec

Karel Fiala byl především hercem divadelním. Exceloval v hudebním divadle Karlín, kde již od padesátých let minulého století ztvárnil několik desítek rolí. Bez nadsázky lze říci, že v několika dalších desetiletích nebylo hudební představení, ve kterém by neměl nějakou významnou roli. Za celoživotní přínos muzikálovému řemeslu obdržel také cenu Thálie.

Dařbuján a Pandrhola

Když se v roce 1959 natáčela dnes již kultovní výpravná pohádka Martina Friče, kromě Jiřího Sováka, Rudolfa Hrušínského a Václava Lohniského u toho byl i Karel Fiala. Zahrál si ne příliš významnou roli kováře, co přijde pusinkami uzdravit nemocné děvče. Role milovníka mu už tehdy velmi slušela.

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Westernový muzikál dodnes patří k pokladům československé kinematografie a snad neexistuje člověk, který by tuto filmovou komedii neznal. Trigger Whisky Saloon stojící v maloměstě Stetson City kdesi daleko na Divokém západě se stane svědkem rvačky, kterou ukončí až vystoupení arizonské pěnice Tornado Lou. Vtom se objeví pan Goodman se svou dcerou a snaží se nabádat pijany k tomu, aby přestali konzumovat alkohol. Výsměch a urážky ukončí právě kladný hrdina v bílém oblečení, Limonádový Joe aneb Karel Fiala.

Možná jste dosud netušili, že hlavní role byla původně nabídnuta mistru Karlu Gottovi. Ten však měl závazky v Německu, a proto byl pro film použit pouze jeho hlas. Dnes si film bez Karla Fialy nedokážeme představit. Charismatický hrdina s jasnou jiskrou v oku uchvátil tisíce žen.

Krom role jezdce v Šíleně smutné princezně, Dona Giovanniho v Amadeovi, role prince Omara v Labakanovi nebo role Dalibora z Kozojed v Daliborovi z roku 1956 jej můžete spatřit především v divadle. Z tohoto období existuje několik divadelních záznamů, na kterých si můžete slavného herce připomenout. Do archivu tak zavítejte a zhlédněte Monte Christa z roku 2002 nebo Krajkový šátek z roku 1974.