Nejhorší filmy všech dob: Všemocný Thor aneb když nás i mistři mockbusterů „The Asylum“ zklamou

Nejhorší filmy všech dob: Všemocný Thor aneb když nás i mistři mockbusterů „The Asylum“ zklamou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nad „The Asylum“ není potřeba ztrácet hodně slov. Pokud jde o to natočit oblíbený filmový námět co nejlevněji, možné to je. Najmout si neschopné herce a všechno zahalit špatnými efekty, tak se nikdo nevyrovná této produkční firmě z LA. Ale to, co si dovolili s Thorem, je dokonce pod jejich úrovní.

Vůbec nesrovnávat s Marvelem

Přestože vyšel „Všemocný Thor“ přesně o dva týdny před Marvelovksým Thorem (tedy z roku 2011), neměli bychom tyhle dva filmy mezi sebou porovnávat. Ale k ději: Odin (hraje ho superhvězda z profesionálního wrestlingu Kevin Nash) a jeho dva synové, Balduin (v mytologie sice nejmilejší z bratrů, ale nejsilnější bojovník) a Thor (nejistě klopýtající a s účesem, který byl asi ukradený od Justina Biebera) se dozvědí nemilou novinku: Jejich osud jasně říká, že musí dát „kladivo neporazitelnosti“ Lokimu (Richard Griece a v celém filmu doslova jediný herec, který si svou roli evidentně aspoň nějakým způsobem užívá). Loki, tentokrát ne bratr Thora, ale zlý démon z pekla, by chtěl ukončit veškerý život, což se trojici Bohů moc nelíbí. Problém je, že Odin i Balduin (mimochodem zcela plešatý, kvůli anglickému slovíčko „bald“. Vtipné!“ velmi rychle zemřou. Hodně rychle. Po pravdě, oba řeknou asi tři věty, dva krát zakřičí a konec.

Aby Thor nebojoval sám proti lstivému lordu Lokimu, dostane pomoc od vojenské valkýry Járnsaxi. Ta ho chce naučit správný bojový styl, aby dokázal při souboji porazit pekelného ďábla. Vtipné: Trénink i finální souboj se nekonají někde u Asgardu, nebo třeba na jiném mytickém místě, nýbrž v Los Angeles. A tlak je velký, pokud Thor prohraje, skončí život v celém vesmíru. Tlak je ale velký taktéž v našich hlavách…

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Avengers Grimm aneb bláznivý mix princezen a superhrdinů

Všemocný… ne, vlastně neschopný Thor

I když se snímek jmenuje „Všemocný Thor“, tenhle zde neschopně se chovající Thor je bezpochyby nejblbější filmová postava všech dob. To nelze říct nijak mile, i kdybych to zkoušel.

Skutečně, není chvilka, kdy by se jednou choval rozumně. Nebudeme řešit jeho otázky, které bude znát každý rodič až moc dobře („Kde to jsme?“, „Co to je?“, „Kdo jsi?“, „Proč to děláme?“), nebo citáty, jež se zcela jistě nikdy nikam nezapíšou („To je zeď.“, „Proč je všechno, co dělám, špatně?“), ani nemusíme řešit fakt, že se Thor v jedné scéně umocní samopalu, jen, aby pak konsekventně střílel vedle. Nejhorší na tomhle pseudo-polo-bohu je jeho neschopnost bojovat a nepochopitelně vysoké sebevědomí.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Titanic II aneb když s lodí ztroskotá i film

Veškeré souboje skončí po pěti vteřin tím, že se Thor položí na čumák. Nonstop. Bez problémů dokáže prohrát dvě nebo tři strkanice ihned za sebou. Obvykle by to normálnímu člověku stačilo, aby pochopil, že není zrovna dobrým bojovníkem, a že potřebuje trénink. Tento Thor ale není normální člověk. Ještě v ten moment, co leží na zemi na zádech jako brouk pytlík, začne verbálně již vyhrožovat dalším bojem, který samozřejmě taktéž během dvou vteřin prohraje. Tomu říkám hrdina!

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Abraham Lincoln vs. Zombies aneb hustějšího prezidenta jste ještě neviděli

Asylum ještě levnější než obvykle

Asylum už samo o sobě není kašna kvalitních efektů nebo hezkých scénografií, ale zde máme úplně novou úroveň špatnosti.

  • Drtivá většina filmu se natáčela v nějakých slamech na jihu Los Angeles, u starých dálnic a rozpadlých plotů, mezi smetím a obchody se zbraněmi.
  • CGI efekty jsou jedním slovem děsné. Kdyby to oči uměly, by se z těch efektů pozvracely.
  • Celkem sedm statistů se pokouší o ztvárnění panického velkoměsta. Asi nemusím říkat, že v LA nežije jen sedm lidí…
  • Na víc se ukážou celkem tři statisti jako stateční rytíři chránící Asgard. Tito tři rytíři dokáží trochu později odstřelit zhruba 1500 šípů současně (V tom případě jsou o hodně užitečnější než Thor).  
  • Na opravdickou nordickou a germánskou mytologií se z vysoka kašle. Walhalla a Asgard jsou vlastně to samé, Balduin (Balder) je geniální bojovník, Loki je obyčejný čertík, strom života se nejmenuje Yggdrasil a kladivo neporazitelnosti se nejmenuje Mjölnir. Na víc tu máme patnáct metrů vysoké pekelné pinčery a dvounohé démonické draky.

Na ČSFD má tento film 9 %. A víte co? To je ještě moc. Story je nudná, hlavní hrdina je neschopný, okolí je oči rvoucí, efekty patří do popelnice (a ne do té s recyklací!) a dialogy vám zanechají těžké zranění na mozkové kůře. Na konec tedy jen varování: Na film „Všemocný Thor“ se podívejte jen na vlastní nebezpečí. Za negativní následky neručíme.  

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Český muzikál bez hlavy a paty aneb proč měly „Decibely lásky“ zůstat jen písní