Chystá se česká streamovací služba Czechflix

Chystá se česká streamovací služba Czechflix
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šéf České televize Petr Dvořák promluvil o tom, že chystá novou streamovací službu, kde by se měly sdružit filmy, seriály a pořady ze stanic České televize, Prima a Nova.

Sloučení několika videoték v jednu 

Jednání mezi jednotlivými televizemi sice podle slov Petra Dvořáka teprve probíhají, předpokládaný koncept ovšem hovoří o spojení trojice největších českých videoarchivů současnosti. Tím je iVysílání, iPrima a Voyo. Kromě zmiňovaných archivů by měla být lákadlem také možnost sledovat exkluzivní předpremiéry. Nova žádná jednání zatím veřejně nepotvrdila, zatímco ředitel Primy jednání sice potvrdil, dodal však, že je to běh na dlouhou trať. Spojení konkurenčních televizí ovšem není nic neobvyklého, ve Velké Británii funguje BritBox, tedy společná platforma veřejnoprávní BBC a komerční ITV. 

Konkurence Netflixu a HBO Go 

Hlavní strůjce projektu Dvořák věří, že spojení tak velkého množství tuzemského obsahu by mělo potenciál konkurovat službám jako HBO Go, Disney+, Apple TV nebo vůbec nejpopulárnějšímu Netflixu, z něhož se inspiroval minimálně v názvu. Jejich zásadní nevýhodou je, že nabízí jen velmi omezené množství českých filmových klasik a do budoucna tomu zřejmě nebude jinak. Není ale jisté, zda by Czechflix nabízel také zahraniční tituly s českým dabingem. Zároveň má ředitel ČT za to, že si uživatelé obvykle platí hned několik streamovacích služeb a tento projekt by pro ně byl výhodným řešením. 

Vývoj je sice v rané fázi a Czechflix je stále pouze pracovní název, tvůrci pravděpodobně preventivně zakoupili webovou doménu czechflix.com. Při jejím vyhledání vás již nyní uvítá obrazovka, která informuje o připravované službě. Popis je ale v angličtině a slibuje obsah také pro Čechy a Slováky, kteří bydlí v zahraničí a zdejší videotéky jim nejsou dostupné. Registrace společnosti je na webu uvedena k roku 2015, je tak možné, že jde pouze o záměnu názvu.