3x uznávané zahraniční filmy se špiony na Netflixu

3x uznávané zahraniční filmy se špiony na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Špionážní filmy se velice mění, v divácké oblibě však zůstávají, ať už jde o starou klasiku založenou na lidském chování nebo filmy ze současnosti s celou řadou technologických vychytávek. Vybrali jsme pro vás pár špionážních filmů, které připomenou, jak to podle tvůrců fungovalo v minulosti.

Skrytá hra (The Coldest Game)

  • Polsko, 2019, hodnocení 70 %

Když dostanou Poláci finanční injekci, jako se to stalo v tomto případě, je se na co koukat. Podařilo se jim natočit špičkové špionážní drama, které rozhodně vyvrací představu, že šachy jsou nudná hra.

Hlavní roli ztvárnil hollywoodský herec Bill Pullman. A v každém jeho gestu je znát, že si svou roli opileckého génia opravdu užil. Určitě potěší i záběry z Varšavy. Film je založen na fiktivní události odehrávající se na pozadí skutečné historie a politické atmosféry té doby.

V roce 1962, uprostřed studené války, fiktivní americký šachista Joshua Mansky (Bill Pulman) kráčí na pódium ke svému sovětskému protivníkovi, fiktivnímu sovětskému šampionovi Alexandru Gavrylovovi (Jevgenij Sidikhin). Mansky je překvapivou náhradou za amerického hráče Konigsberga, jehož náhlá smrt málem zápas zrušila.

O sedm dní dříve byl Mansky, bývalý šachový šampion a matematický génius, nyní alkoholik a hazardní hráč, unesen při cestě z baru. Byl zdrogován a převezen na americkou ambasádu ve Varšavě. Tam agenti prověřují jeho minulost. Byl nejlepším matematikem na Princetonu pod vedením Alberta Einsteina a porazil před 17 lety právě zesnulého hráče Königsberga.

Turnajová pravidla dovolují zesnulého šachistu nahradit posledním hráčem, který ho porazil. A to je právě Mansky. Hra, nejen ta šachová, může začít.

Špionky (A Call to Spy)

  • USA, 2019, hodnocení 68 %

Film je inspirován skutečnými příběhy tří žen, které pracovaly jako špiónky ve druhé světové válce.

Na začátku války, kdy se Británie potácela v chaosu, Churchill nařídil nové špionážní agentuře Special Operations Executive, aby naverbovala a vyškolila do pozice špionů ženy. Jedna z vedoucích žen v agentuře Vera Atkins (Stana Katic) naverbovala dvě neobvyklé kandidátky.

První byla Virginia Hall (Sarah Megan Thomas), ambiciózní Američanka s dřevěnou nohou a druhá Noor Inayat Khan (Radhika Apte), indická muslimská pacifistka. Tyto ženy společně podkopávaly nacistický režim.

Blondýnka z Pekingu (The Blonde from Peking)

  • Francie / Itálie / Německo, 1967

Na lavičce v parku se z bezvědomí probouzí zmatená mladá žena. Zjišťuje, že nemá v nejlepší kondici paměť a jen matně si vybavuje, že byla v kontaktu se sovětskou a čínskou tajnou službou. Tím ale její tušení končí a víc si nepamatuje.  

Ujímá se jí mladý americký fotograf Marc Garland, který předstírá, že je jejím manželem a dostává se i k informacím, proč po ní pátrají agenti několika států. Ačkoliv to zpočátku vypadá, že Erika byla milenkou významného čínského vědce se znalostmi o výrobě atomové bomby, vzápětí se ukazuje, že pravým důvodem je vzácný diamant vysoké hodnoty, který by měla žena mít u sebe.

Garland se s vidinou získání drahokamu stává nevyzpytatelným, navíc vychází najevo, že žena není Erika, jak si myslel.

Špionážní film La blonde de Pékin natočil méně známý režisér maďarského původu Nicolas Gessner, který podle literární předlohy slavného J. H. Chase napsal i scénář. Jak bylo u filmů tohoto typu v šedesátých letech běžné, tak i Gessner angažoval mezinárodní herecké obsazení v čele s francouzskou hvězdou Mireille Darc a mexickým rodákem Claudiem Brookem.

Zdroj článku: