3 světová válka bude spojena s útokem biologických zbraní, míní tvůrci

3 světová válka bude spojena s útokem biologických zbraní, míní tvůrci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Katastrofických filmů se v Hollywoodu natočilo víc než dost. Hemží se mimozemšťany, přírodními katastrofami i teroristickými útoky. Kupodivu přitom málo tvůrců zpracovalo reálnější vizi, jak by vypadala 3. světová válka, kdyby ji rozpoutaly světové mocnosti.

Televizní film s názvem 3 světová válka natočil v roce 2001 americký režisér Robert Mandel. Drama o teroristech, kteří se snaží oslabit západní svět vysoce nakažlivým virem způsobujícím smrtelné onemocnění, se však nesetkalo s velkou odezvou. Téma i zpracování bylo poměrně fádní, z dnešního pohledu však snímku nelze upřít určitou jasnozřivost. 

Film měl premiéru 13. července 2001, tedy dva měsíce před útokem na newyorské World Trade Center. Svět najednou spatřil terorismus v obřích rozměrech a spekulovalo se, že právě začala 3 světová válka, kterou budou charakterizovat teroristické útoky mířené na vybrané západní cíle. 

Zároveň vzrostly obavy z biologických zbraní, jejichž výroba je sice celosvětově zakázaná, ale panuje podezření, že vybrané státy typu Čína a Írán tento zákaz tajně porušují. Paranoiu přiživily anthraxové dopisy rozeslané některým americkým politikům a novinářům. Později se zrodily konspirační teorie, podle nichž teroristé stáli i za epidemií ptačí chřipky.

Téma smrtícího viru jako hlavního aktéra 3 světové války se objevilo také ve snímku Světová válka Z, ve kterém v roce 2013 zazářil Brad Pitt. Dějově i vizuálně velkolepější podívaná zaznamenala úspěch u kritiků i diváků, přestože byla možné realitě mnohem vzdálenější - virus zde totiž své oběti přímo neusmrtí, ale promění je v zombie.