Interaktivní film: český vynález jako budoucnost kinematografie nebo planý výdobytek Netflixu

Interaktivní film: český vynález jako budoucnost kinematografie nebo planý výdobytek Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokusy o interaktivní film s sebou nesou zajímavou myšlenku, že by se pouhý divák jako pozorovatel mohl stát součástí filmu a ovlivnit tak jeho děj. Jedná se o převratnou inovaci a již dnes je pár ambasadorů na světě.

Český kinoautomat

Možnost zásadně ovlivnit vývoj příběhu se zdá divácky velmi atraktivní. Zřejmě vůbec prvním takovým filmem byl v roce 1967 Člověk a jeho dům, na principu tzv. kinoautomatu. V tomto snímku vystupoval pan Novák, za něhož rozhodovalo publikum. Když přišlo dilema, film se pozastavil a diváci v sále pomocí tlačítek rozhodovali o dalším dění.

V roce 1985 odvysílala Československá televize třináctidílný seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka. Obdobně jako u prvotního snímku, i zde hlasovalo několik desítek diváků v sále za pomoci ovladačů. Seriál ale brzy nabral na popularitě a aby mohli tvůrci zapojit i diváky u televizních obrazovek, v dalších dílech se již rozhodovalo prostřednitvím rozsvěcení světel. Energetický dispečink sledoval nárůst spotřeby elektřiny a podle těchto dat se odvíjel odvysílaný příběh. V obou jmenovaných případech ovšem byla možnost volby pouze iluzorní, příběh se bez ohledu na rozhodnutí vždy vrátit do těch stejných kolejí. 

Black Mirror: Bandersnatch 

Seriál Black Mirror pravděpodobně netřeba představovat. Jedná se o jeden z nejlépe hodnocených sci-fi seriálů současnosti. Filmová verze jej však posunula na ještě vyšší úroveň. Bandersnatch je to nejlepší, co nám zatím interaktivní filmy nabízí. Jedná se o první vlaštovku, kterou Netflix v této oblasti vypustil do světa. Během zhruba 90 minut doprovázíte mladého programátora Stefana na jeho cestě za naprogramováním videohry a samozřejmě jak jinak než skrze jeho rozhodnutí. 

Ocenit je třeba to, že skutečně existuje několik variant, jakými se může příběh vyvíjet. Můžete se tak dopřát hned několik shlédnutí, tím pádem několik rozuzlení příběhu. Pro velmi specifický formát zvolili tvůrci i velmi specifický děj. Je jasné, že tento lehce surrealistický snímek nesedne každému a není snadné se v něm zorientovat. Přesto se jedná o zajímavé zpracování futuristického konceptu, které možná položilo první stavební kameny nové éře filmu.