Sherlock Holmes a jeho nejlepší televizní adaptace

Sherlock Holmes a jeho nejlepší televizní adaptace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Postava legendárního Sherlocka Holmese je klenotem detektivního žánru. Knižní série autora A. C. Doyla se během let dočkala celé řady filmových a seriálových zpracování. Pojďte se s námi podívat na ta nejzajímavější.

Robert Downey Jr. ve filmové trilogii

Pokud hovoříme o filmovém zpracování ikonického detektiva Holmese, většině lidí se jistě vybaví dílo režiséra Guye Ritchieho z roku 2009. Pro znalce originálního Doylova kánonu o brilantním detektivovi je očividné, že Holmes je zde ztvárněn bouřlivěji, oproti jeho gentlemanským mravům vyzdvihuje spíše závislost na kokainu. Taková verze nejpopulárnějšího detektiva všech dob působí, jakoby se jednalo o prastrýce Jamese Bonda. Film je pověstný svojí dynamičností, akcí a ryzí atmosférou Londýna v 19. století.

Pokračování se snímek dočkal v roce 2011 pod názvem Sherlock Holmes: Hra stínů. Tentokrát se detektiv, po boku s Dr. Watsonem, zaplétá s jeho hlavním protivníkem profesorem Moriartym. Film dostál dobrého jména prvního dílu a je divácky velmi oblíbený. Po velkém úspěchu a astronomických sumách, které film přinesl, se ovšem studio Warner Bros na celých deset let odmlčelo. Na rok 2021 byla konečně ohlášena premiéra třetího dílu, tentokrát však pod vedením režiséra Dextera Fletchera.

BBC a Sherlock v současnosti

Možná nejvíce oceňované zpracování detektivních příběhů představila společnost BBC. Od roku 2010 do roku 2017 vydala čtyři krátké série, s Benedictem Cumberbatchem v roli Holmese a Martinem Freemanem jako jeho společníkem Dr. Watsonem. Tvůrci podtrhli detektivovu pohnutou osobnost, zejména díky kontrastu s dnešní společností. První dvě série jsou naprosto precizní filmařskou prací, následující dvě nastolují lehce sestupnou tendenci. Zasazení tradičních povídek do moderního Londýna přináší mimořádnou podívanou, ke konci ale děj začíná být zbytečně spletitý. Přes tuto výtku se jedná o to nejlepší, v čem Holmese můžete vidět.

Jak prosté s paní Watsonovou

Sherlock Holmes: Jak prosté vysílala v letech 2012-2019 televizní stanice CBS. Příběh se odehrává tentokrát v New Yorku, kde Holmes pomáhá americké vyšetřovací službě, podobně jako Scotland Yardu. Opět se nacházíme v současnosti, zajímavou změnou je, že postavu detektivova společníka ztvárnila žena, herečka Lucy Liu. Seriál se více soustředí na nestandardní postoj Holmese k ženám a také jeho drogovou závislost. Až příliš tak připomíná typické americké detektivní seriály a navzdory úspěšnosti mezi diváky není pro znalce Doyla příliš uspokojivý.