Celebrity pod lupou: Martin Růžek, který bude už navždy králem Kazisvětem, byl výrazný herec se smutným koncem života

Celebrity pod lupou: Martin Růžek, který bude už navždy králem Kazisvětem, byl výrazný herec se smutným koncem života
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho role v pohádce Princezna se zlatou hvězdou ho na chvíli odsoudila k záporným rolím, ale jak během své dlouhé a velmi plodné kariéry předvedl, uměl se vcítit i do dobrosrdečných postav. I rázné vedlejší role však dokázal zahrát s grácií, jak předvedl třeba ve filmu Poslušně hlásím.

Svérázný byl i v soukromém životě a traduje se o něm, že se dokonce neváhal poprat s milencem své manželky. O jeho talentu nebylo pochyb, a kromě hraní ve filmech byl uznávaný i jako divadelní herec, který dlouhá léta hrál v Národním divadle, odkud odešel na zasloužilý odpočinek v roce 1990.

Martin Růžek bylo jeho pozměněné jméno a příjmení. Původně to byl Erhard Martin a přejmenoval se na počest strýce Otmara Růžka, který působil jako kapitán generálního štábu Československé armády a člen odboje. Za své postoje byl po příchodu Heydricha do Prahy popraven.

Hercem chtěl být tak trochu natruc. Nejprve začal studovat technickou školu, ale nacisté ji zavřeli. Šel zkusit štěstí na konzervatoř. Tam mu řekli, že z něj herec nikdy nebude. Přidal se tedy ke kočovným hercům a jezdil od města k městu a nabíral zkušenosti.

A hercem se tak přece jen stal. Jeho kolega František Filipovský mu dokonce vysekl poklonu, když jeho herectví označil za krásné a moderní.

Zmíněná rvačka se měla udát s hereckým kolegou Josefem Karlíkem (děda z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny) a výbuch vášní zavinila první Růžkova manželka, zpěvačka Jarmila Palivcová.

Později Růžek v Brně potkal svou další ženu Milenu, s níž prožil 46 společných roků.

Hořké stáří 

Stáří si však v pohodě a klidu neužil. Martin Růžek zemřel 18. prosince 1995 v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Zdravotní problémy začal mít už v okamžiku, kdy se ještě vrátil před kameru v historickém filmu V erbu lvice. Několik hodin po dotočení posledních záběrů měl mozkovou příhodu. V nemocnici ho sice dali trochu dohromady, ale byl špatně pohyblivý a stále unavený. Celou situaci si uvědomoval, protože mozek mu stále fungoval dobře.

Kvůli své nepohyblivosti tak skončil v LDN, a to velice špatně nesl. V nemocnici si ještě protrpěl 19 měsíců, přidaly se další zdravotní problémy a už nebyl na světě rád.

Nám však ve vzpomínkách zůstává nejen jako Kazisvět, ale třeba i jako zakladatel cirkusu v seriálu Cirkus Humberto nebo vlídný advokát Kostrhun v divácky oblíbeném seriálu Doktor z vejminku.

Martina Růžka si můžete připomenout třeba 20. dubna v pohádce Královna Černá růže v ranním vysílání ČT.

Zdroje článku: