Geniálně natočený seriál Cirkus Humberto se vrací: Příběh, který pojímá 100 let a život šesti generací artistického rodu

Geniálně natočený seriál Cirkus Humberto se vrací: Příběh, který pojímá 100 let a život šesti generací artistického rodu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože to vypadalo, že román Eduarda Base, který se odehrává v letech 1826 až 1924 nejde zfilmovat, nakonec to přece jen František Filip spolu s Oldřichem Lipským a Ottou Zelenkou dokázali. Oldřich Lipský už se realizace nedočkal, ale pracoval na přípravě.

Zrod seriálu nebyl úplně jednoduchý. Otto Zelenka nejprve napsal scénář pro dvoudílný film určený režiséru Oldřichu Lipskému. Jak se však ukázalo, nakonec je napadlo, že by to byla škoda takový materiál vmáčknout do dvou epizod, a tak se začalo uvažovat o seriálu.

Realizaci čekala celá řada problémů, od stárnutí herců přes výpravu, kulisy, exteriéry i nastudování drobných artistických vystoupení. A úplně nejvíc času zabralo najít představitele malého Vašíka. Režisérovi to zabralo půl roku, než konečně pátrání přineslo plody a štáb narazil na pohybově nadaného chlapce s hereckým talentem.

Filmaři hledali v cirkusovém prostředí, ale nikoho vhodného, kdo by splňoval všechny požadavky, nenašli. Pavel Mang pro ně byl jako dar z nebes. Nejenže artistické kousky zvládl, ale dokonce si je náramně užíval. Nikdy si na nic nestěžoval, ničeho se nebál. Filmaři tak museli talentovaného a neúnavného chlapce v cirkusovém prostředí spíš hlídat, aby se nešel kamarádit se lvem.

Filmaři museli vyřešit seriálové lokace, které byly na různých místech Evropy. Když se do projektu zapojila i německá a později i francouzská televize, vše se zjednodušilo z technického hlediska. Bohužel zahraniční televize přinesly i obtíže a vše se muselo přizpůsobit účasti cizích herců. To bylo spíše ke škodě projektu, jak uvedl v jednom starém rozhovoru Jaromír Hanzlík. Navíc zahraniční herci ani zdaleka nedosahovali kvalit českého obsazení.

Hodně složité bylo i natáčení se zvířaty. Jednak to byla zvířata, která musela cestovat po světě a vydělávat, a potom se vyskytovaly i smutné události, jako bylo třeba úmrtí lvíčat. Navíc se musel hledat bezpečný způsob práce pro herce.

I přes protahování příprav, kdy zemřel Oldřich Lipský a na jeho místo nastoupil František Filip, nakonec všechno dobře dopadlo a začalo se točit. Byl to už druhý pokus o zfilmování díla Eduarda Base. Na konci 2. světové války se o to pokusil Jan Drda, ale kvůli náročnosti projektu z realizace sešlo.

Obdiv si zasloužili třeba Jaromír Hanzlík nebo Radoslav Brzobohatý, kteří některé scény zvládli i bez dablérů. Dodnes však zůstal nedoceněný Pavel Mang, který zvládl všechny cirkusové kousky sám. Přesto ani on se nedostal na konzervatoř pro nedostatek talentu. Nakonec šel na obchodní akademii a potom prodával elektroniku.

Zajímavosti z natáčení

Filmaři použili 30 historických maringotek, 4 parní lokomotivy, 120 kočárů a 40 automobilových veteránů. V seriálu se představilo 162 herců, téměř 7 tisíc komparzistů, 422 hudebníků, 600 koní, desítky artistů a cvičitelů.

První díl seriálu uvede ČT v neděli 8. 1. v 11.05 hod.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský text