Malá ochutnávka méně známých filmů s tématem 2. světové války a holokaustu, které vám nesmí uniknout

Malá ochutnávka méně známých filmů s tématem 2. světové války a holokaustu, které vám nesmí uniknout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
2. světová válka ve své krutosti a koncentraci zla ovlivnila celé lidstvo. Tato doba inspirovala řadu spisovatelů, novinářů a filmařů, aby toto nejobtížnější období novodobé lidské historie zachytili ze vzpomínek lidí, kteří v té době žili a vytvořili tak poselství pro další generace.

WALKING WITH THE ENEMY

Rumunsko, Maďarsko, Kanada, USA  2013

Herecké obsazení: Jonas Armstrong, Ben Kingsley, Hannah Tointon

Film inspirovaný skutečným příběhem, který je spjatý s Maďarskem a jeho postojem k 2. světové válce. Linku filmu tvoří část života odbojáře Kohena (Jonas Armstrong), který ukradne německou uniformu, díky které se dostane do míst, kam by jinak neměl přístup. Je to vlastně uniforma strážného koncentračního tábora. Film je inspirovaný příběhem Pinchase Tibora Rosenbauma, který se v důstojnické uniformě SS vydává pátrat po své rodině.

MOJE VÁLKA

Polsko, USA 2001

Herecké obsazení: Haley Joel Osment, Olga Frycz, Olaf Lubaszenko

Polský Krakov byl pod okupací nacistů a jedna židovská rodina ze strachu o své životy se rozhodne poslat svého syna na vzdálený venkov, kde bude mít větší šanci na přežití.

Chlapce ale v novém domově nepřivítají moc vlídně. Po těžkých začátcích nachází přítele a oba se spřátelí s místním knězem. Ani venkov není klidným místem, zvláště když vesnicí projíždí transporty vězňů do koncentračního tábora v Osvětimi.

ŠEDÁ ZÓNA

USA 2001

David Arquette, Steve Buscemi, Velizar Binev

Skutečný životní příběh Dr. Miklóse Nyisziiho, maďarského Žida, kterého proslulý Mengele vybral jako hlavního patologa v Osvětimi. Film diváka zavádí do prostředí koncentračního tábora a většina děje je zobrazena velmi reálným způsobem. Hlavní hrdina je součástí skupiny vězňů, kteří jsou v komandu starajícím se o likvidaci těl spoluvězňů. Mají tak o trochu lepší vyhlídku, že se dožijí zítřka. Možná za tuto výsadu musí zaplatit až příliš velkou daň.

KLÍČ K MINULOSTI

Francie 2010

Kristin Scott Thomas, Melusine Mayance, Niels Arestrup

Jeden z nejtemnějších okamžiků skutečné francouzské historie nastal v Paříži v roce 1942, kdy francouzští úředníci shromáždili 10 tisíc Židů a umístili je do místních táborů Asi 8 tisíc z nich potom odjelo do německých vyhlazovacích táborů.

K této ostudné události se vrací novinářka Julia v roce 2009, která je pověřená napsáním článku o deportovaných Židech. Julia rozplétá zapomenuté příběhy z té doby, o kterých se dlouhé roky nesmělo mluvit. Kristin Scott Thomas má ohromující herecký talent a její ztotožnění s rolí dodává emotivnímu příběhu hloubku.