Tyto písně nemůžeme dostat z hlavy. Připomeňte si nejslavnější filmové hity

Tyto písně nemůžeme dostat z hlavy. Připomeňte si nejslavnější filmové hity
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
U filmu je důležité obrazové i zvukové ztvárnění. Některé snímky by nebyly tím, čím jsou, bez svého soundtracku. Které filmové hity se nám zaručeně zaryly pod kůži?

Take My Breath Away

Pro jedny byl Top Gun dojemná romantika, pro druhé vysmívaná agitace na americkou armádu. V hlavní roli se objevil tehdy mladičký Tom Cruise, v roli jeho lásky Charlie Kelly McGillis.

Ať už si utíráte nostalgickou slzu a těšíte se na pokračování nebo si raději pustíte parodii Žhavé výstřely, Top Gun si zaslouží dnes už pověst kultovního filmu. Podíl na tom má nepochybně i hudba. Což si ostatně mysleli i filmoví kritici, kteří mu udělili Oscara i Zlatý Glóbus.

Song Take My Breath Away napsali Giorgio Moroder a Tom Whitlock. Nahrála ho americká kapela Berlin. Píseň byla vydána v roce 1986.

It Must Have Been Love

Tak trochu jiná Popelka, která nakonec najde tu pravou lásku. Pretty Woman se řadí k dalším klasickým hollywoodským „limonádám“.

Autorem písně je přímo Per Gessle ze slavného švédského popového dua Roxette, které ji nazpívalo. Zajímavostí je, že se píseň ocitla na soundtracku až ve své druhé, upravené verzi. Bylo totiž potřeba vyškrtat z ní odkazy na Vánoce.

Balada z roku 1987 se líbila kritikům a trhala i rekordy na žebříčcích prodejnosti. Úspěchy zaznamenala v Austrálii, Velké Británii i ve Švýcarsku.

Who Wants to Live Forever

V kontextu působení skupiny Queen a života jejího frontmana Freddieho Mercuryho je tato píseň více než symbolická, hudba legendárních Queenů zřejmě skutečně bude žít věčně.

Autorem písně je kytarista Brian May, který píseň vytvořil pro soundtrack akčního fantasy filmu Highlander. Hlavní vokály obstaral s Freddie Mercurym právě May. Píseň vyšla na dvanáctém albu A Kind of Magic v roce 1986.

Čtenáři časopis Rolling Stone ji v roce 2014 ohodnotili jako pátou nejoblíbenější píseň kapely Queen. Režisér Russell Mulcahy si pro svůj film vyžádal právě tuto skupinu a o nikom jiném dle svých slov ani neuvažoval. Kapely si cenil pro energii a silného citu pro vizuální ztvárnění.