Blíží se nám další výročí ukončení 2. světové války. Vzpomínáte si na tato povedená díla z válečné doby?

Blíží se nám další výročí ukončení 2. světové války. Vzpomínáte si na tato povedená díla z válečné doby?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Druhá světová válka je bezpochyby velice oblíbeným motivem filmových tvůrců. Toto období je zvěčněno v neuvěřitelném množství mistrovských děl, které nás čas od času zavádí do nejtragičtější doby v dějinách lidstva.

Pád třetí říše

Německo / Rakousko / Itálie 2004

Z dílny Olivera Hirschbiegela vzešel film, který se hlavně kvůli hereckému výkonu Bruna Ganze v roli Adolfa Hitlera zapsal do dějin kinematografie.

Před premiérou filmu se hodně psalo o tom, že je zde Hitler vyobrazený jako milý člověk, což si nezaslouží. Snímek ale vyobrazuje spíše vyšinutého a fanatického vůdce, který měl dar strhnout na svou stranu davy lidí a přinutit je k naprosté oddanosti. I přes symbol zla a krutosti to byl i člověk, který se uměl zasmát, uměl být milý na ženy nebo na přátele a mluvit k nim laskavě a přátelsky.

To ho samozřejmě neospravedlňuje a ve filmu není ani náznak myšlenky, která by chtěla zlehčit zločiny, které spáchal a za které byl zodpovědný.

Film samotný je trochu netradičním, přesto zajímavým pohledem na druhou světovou válku. Když lidé odcházeli z kina, byli většinou v myšlenkách u událostí, které ve filmu viděli a zpracovávali to, co viděli a co mohl jeden člověk světu provést.

Muž, který vytvořil nejkrvavější konflikt v historii, byl v roce 1945 už slabým starcem, který si uvědomoval lži, kterými živil to, co zbylo z jeho mýtu. Přesto ještě dokázal kolem sebe šířit děs a smrt.

VLAJKY NAŠICH OTCŮ

USA 2006

Vynikající klasický hollywoodský válečný film od Clinta Eastwooda je velkou poctou mužům, kteří během druhé světové války bojovali za demokracii a svobodu. Válka se blíží ke konci, ale v Tichomoří se ještě tvrdě bojuje.  Přichází jeden z nejzásadnějších bojů o ostrov Iwo Jima.

Prostřednictvím skutečného příběhu pěšáků, kteří vztyčili americkou vlajku na hoře Suribachi v Iwo Jimě, na konci nejsilnější bitvy v Pacifiku, Eastwood vytváří poutavý příběh o obyčejných lidech, o způsobu jejich života a schopnosti přežít. Výrazně anti-militaristický film nabízí mimořádné válečné scény a lidské příběhy. Eastwood si zvolil pro své hlavní hrdiny mladé a neokoukané tváře, aby vynikl příběh. A to se určitě zdařilo.

STALINGRAD

Německo / Švédsko 1993

Jeden z nejrealističtějších, nejsilnějších a nejtragičtějších válečných filmů všech dob. Nejstrašnější bitva druhé světové války znovu ožívá v režii Josepha Vilsmaiera. Stalingrad, napsaný Jürgenem Büscherem a Johannesem Heidem, nám prostřednictvím tragického příběhu hrstky pěšáků ukazuje chaos, hrůzu a zoufalství, které přemohlo Němce ve Stalingradu, kde o život přišly dva miliony mužů. Dominique Horwitz , Thomas Kretschmann a Jochen Nickel, jsou protagonisty obsazení, ve kterém se každý setká s tragickým a symbolickým osudem smrti, ať už z rukou nepřátel, nebo z rukou svých či jiných Němců.