Nejhorší filmy všech dob: Abraham Lincoln vs. Zombies aneb hustějšího prezidenta jste ještě neviděli

Nejhorší filmy všech dob: Abraham Lincoln vs. Zombies aneb hustějšího prezidenta jste ještě neviděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
2012 byl zajímavý rok pro americké prezidenty. Nejdříve se rozhodl Trump bojovat proti Obamovi, a v létě se dostal do kina film „Abraham Lincoln vs. Vampires“. O měsíc dříve, na jaře, produkovala pekelná produkční firma „The Asylum“ svojí verzi „Abraham Lincoln vs. Zombies“.

Pozor: Překvapující kvalita

O ději nebudeme ztrácet příliš slov – Lincoln bojuje proti zombíkům. Tečka. Zajímavější je, že by netrénované oči nemusely hned na první pohled poznat, že se jedná o film od semi-geniálních tvůrců firmy „The Asylum“ (tedy stejná produkce, která nám „dopřála“ dokonalé filmy „Sharktopus vs. Pteracuda“, „Transmorphers“ či „Titanic 2“). Jinak, než je to u nich zvykem, nás tento film překvapí nečekanou kvalitou.

Vidíme tady kompetentně nastříhaný a logicky vyprávěný příběh se zajímavými barvami (především efekt „Sepia“), HD-ostrostí, kvalitními kostýmy, a především schopným hlavním hercem. Ale podívejme se na to popořadě.

Střihová práce u „Abraham Lincoln vs. Zombies“ patří asi k nejlepším z celé historie Asylum-filmů. Ani po několikanásobném shlédnutí jsem nenašel nejmenší střihovou chybu (změna oblečení, náhlý pohyb postavy, chybějící rekvisita). Navíc je děj logicky srozumitelný, a přestože tu mluvíme o historicky nejspíše nepravdivém porážení zombíků, story je v tomto filmovém vesmíru pochopitelná.

Hlavní hrdina Abraham Lincoln je zde představován doopravdy vyučeným hercem s divadelními zkušenostmi Billem Oberstem mladším. Navíc na pódiu již několikrát hrál Lincolna, a dokonale dokáže napodobit Lincolnovou typickou chůzi i klidný tón. Jeho přesvědčivé herectví je ale jistou mírou i negativní vlastností filmu. V poměru s ním je herectví ostatních herců bohužel velmi podprůměrné. A nejen to nám připomene, že se nedíváme na dobrý film.

Tohle se nepovedlo

U „Abraham Lincoln vs. Zombies“ bychom neměli řešit drobné chybky, jako například projíždějící auta v pozadí, uměle nalepené vousy u většiny účastníků nebo že Lincoln jako dítě měl hnědé oči a v dospělosti má oči modré. Najdeme tu zásadnější chyby a nedostatky, které nás maximálně zmatou.

Film se odehrává v roce 1863. Mimo Lincolna bojuje proti zombíkům mladý Theodore Roosevelt. Problémem je to, že v tu dobu bylo Rooseveltovi 5 let, ve filmu mu ale bylo zhruba 13 a dokázal lopatou zabít dva zombíky a puškou šest zombíků. To by asi pětileté dítě nezvládlo. Ani v apokalypse.

Menší zmatek může způsobit hlavní zbraň Lincolna. Jinak než třeba Katana, kterou používá Michonne v seriálu „Živí mrtví“, nebo střelné zbraně ve filmu „Zombieland“ se rozhodl Lincoln bojovat se sklapovací kosou. Kdyby se aspoň jednalo o obyčejnou kosu, dalo by se to v pohodě pochopit. Někdo z produkčního týmu ale asi měl v kapse sklapovací švýcarský nožík, a myslel si, že by bylo super, kdyby tohle uměla i kosa. Největší katastrofou jsou ale samotní zombíci.

Na zombících se šetřilo

Člověk by si asi myslel, že film, jenž se doslova točí kolem nemrtvých, se bude snažit o kvalitní nemrtvé. Překvápko: Nesnažili se. Mimoto u prvního zombíka (nakažená matka Lincolna) jsou masky na úrovni školního představení z první třídy ve Waldorfské škole. Horší, než vzhled je jen chování těchto rádoby strašidelných postav. Nejspíše zde zahlédneme zcela nový druh zombíků. Následuje seznam etologicky pozorovaného chování jednotlivých jedinců.

Nešikovné naražení do potenciální oběti, iritované běhání jako by zrovna hledal toaletu v obrovském nákupním centru, neohrabané zakopnutí o schůdek, a až poté zakousnutí do předem ještě nezajímavé večeře.

- Uchopení oběti, puštění, chvilku přemýšlení a až poté definitivní útok.

- Zombík si hraje sám se sebou na slepou babu.

- Zombík hledá na zemi kontaktní čočku, anebo pozoruje sedmikrásky

- V noci spí.

- Přes den nejčastěji taky spí.

- Nepoznají, že kolem nich probíhají lidé.

 

Celkově se ale musí uznat, že „Abraham Lincoln vs. Zombies“ není nejhorším výtvorem na světě. I když jsou zombíci strašní, děj a vzhled filmu se dají vydržet. Konec konců tu najdeme i velmi zajímavý plot twist, který změní celou nám známou historií!