Nejdrsnější věznice světa Německo: Ve Schwalmstadtu jdou na vězně s hloubkovou terapií

Nejdrsnější věznice světa Německo: Ve Schwalmstadtu jdou na vězně s hloubkovou terapií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Naši západní sousedi jsou pověstní svou precizností, smyslem pro pořádek a disciplínou. Raphael nahlédne do věznice s maximální ostrahou, která se nachází v Hesensku, abychom mohli porovnat, jak drží krok s norským vězeňským komfortem.

Čistota, klid, soukromí

Věznice Schwalmstadt je vybudovaná v areálu hradu z 12. století. Žije zde 188 nejnebezpečnějších německých zločinců. Odpykávají si zde dlouhé tresty za těžké zločiny jako jsou vraždy, znásilnění a pašování drog. V tomto vězení se musí vězni svým zločinům postavit a čelit jim. Pro mnoho zdejších nedobrovolných návštěvníků hradu je terapie výzvou.  Náš průvodce Raphael se tak bude chtít přesvědčit, jak terapie zabírá.

6 metrů vysoké zdi, žiletkový drát a středověký vodní příkop. To jsou překážky, které drží vězně uvnitř hradu.

Cílem věznice je náprava trestanců a berou to hodně vážně. Po důkladné osobní prohlídce náš reportér odchází do jednoho z vězeňských křídel, kde bydlí vězni, kteří souhlasili, že podstoupí hloubkovou psychologickou terapii.

Klíč k vlastní cele

Místo ponížení a naštvání je Raphael spokojený. Má celu sám pro sebe, a přestože to není norský luxus, třeba televize na pokoji je možná. Vězni se mohou celý den pohybovat volně na svém patře, a dokonce mají klíč od cely, aby si ji mohli zamknout, když chtějí odejít, nebo naopak, když hledají klid a žádné návštěvy. Na patře je i kuchyň, kde si vězni vaří. To je odměnou za navštěvování terapií, stejně jako možnost dostat se na svobodu o chvilku dříve.

Velkou část života vězňů tvoří práce. Raphael to zkusil v dílně s kovovýrobou, kde je celá řada nebezpečných nástrojů, se kterými vězni denně a bez problémů pracují. Po práci si zajdou třeba zahrát fotbal.

Psychologie přináší výsledky

Dozorci vypadají jako rozumní lidé a alespoň před kamerou se chovali civilizovaně. I přes důvěru, kterou do jejich svěřenců vkládají, prohlídky cel rozhodně nepodceňují. Drogy uvnitř věznice moc nejsou a problémy zde tvoří spíše všudypřítomné mobilní telefony.

Vězni o svých problémech zvládají mluvit a věznické metody rozhodně na vězně zabírají. Přestože jsou Němci popuzení, když v reportážích z věznice vidí vězně, jak si na cele hraje PlayStation, věznice chce svoji nastavenou cestu udržet a snažit se s vězni pracovat.

Zdroj: