Nejdrsnější věznice světa

Nejdrsnější věznice světa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní dokument začal jako malý projekt produkovaný londýnskou společností Emporium Productions. Po první sérii o projekt projevil zájem Netflix a vznikly další 4 série. 19 epizod provádí diváka prostředím, které je doslova životu nebezpečné, a to i pro moderátora, který má za zády filmový štáb.

Každý díl dokumentu ukazuje život v 19 věznicích po celém světě. Moderátor pořadu provádí diváka vězeňským prostředím většinou z pozice vězně, ale také z pohledu vězeňské stráže, která tvoří část vězeňského systému. 

V první sezóně byl průvodcem pořadu Paul Connolly a původně byla vysílána na Channel5 (VB). Poté, co vstoupil Netflix do projektu, další čtyři sezóny byl průvodcem diváků Raphael Rowe a jeho působení v takovém prostředí bylo jistě poznamenané jeho osobním zážitkem z dvanáctiletého pobytu ve vězení, o kterém se dočtete.

Poslední pátá sezóna vyšla 9. ledna 2021. Velká část diváků srovnává oba novináře v roli průvodců, ale jejich životní zkušenosti jsou tak rozdílné, že nelze srovnávat, kdo dělal svou práci lépe.

byl v roce 1990 neprávem odsouzen za vraždu z roku 1988 a sérii loupeží

Průvodce 1. sérií (2016)

Paul Connolly, jako investigativní novinář bez kriminální minulosti, nebyl obeznámený s prostředím, do kterého ho projekt přivedl. Byl poučený, jak se v dané situaci chovat, ale netušil, jak moc se lze spolehnout na přítomnost štábu a na přijatá bezpečnostní opatření.

Paul Dermot Connolly je irský investigativní novinář, známá osobnost rozhlasu a dokumentární tvorby, který v současné době pracuje pro irskou komerční televizní stanici TV3. Pracoval jako moderátor různých sportovních show a je průvodce řady investigativních dokumentů s názvem Paul Connolly Investigates.

Průvodce 2. až 5. sérií (2018-2021)

Raphael Rowe měl oproti svému předchůdci jednu výhodu. Sám strávil 12 let ve věznici s maximální ostrahou poté, co byl neprávem obviněný (a později propuštěný). Věděl, co může čekat a lépe se v tomto specifickém prostředí dokázal zorientovat.

Přirozenějšího chování Rowea si samozřejmě všimli i diváci a velice chválili jeho zdvořilý, ale přímočarý přístup k vězňům. Uměl velice dobře odhadnout, jak se zeptat, jaká slova volit, aby vězně nezastrašil, ani nepopudil a dočkal se odpovědi. Za tuto sociální dovednost a schopnost se rychle adaptovat v prostředí, zaslouží určitě ocenění.

Raphael Rowe je britský novinář a moderátor, který byl v roce 1990 neprávem odsouzen za vraždu z roku 1988 a sérii loupeží. Po přibližně dvanácti letech uvěznění, kdy stále prosazoval nevinu, byl spolu s dalšími dvěma odsouzenými muži propuštěn na svobodu.

Raphael George Rowe se narodil v jihovýchodním Londýně britské matce a emigrantovi z Jamajky jako čtvrté dítě. Ve čtvrti, kde vyrůstal, byl smíšený původ běžný a žilo tam mnoho etnik.

Jeho uvěznění bylo spojené s událostí z roku 1988, kdy tři maskovaní muži s noži a pistolí zbili a svázali pár, který se oddával jistým intimním aktivitám v autě v přírodě. Během přepadení muž dostal infarkt a zemřel. Ještě toho rána stejní muži spáchali dvě loupeže a zranili čtyřicetiletého muže nožem. Za pár dní po činu byl Rowe zatčený spolu s dalšími dvěma muži. Všichni tři obžalovaní měli tmavou pleť. Byli vyslýcháni tři dny. Svědci, kteří přežili útok trojice mužů, svorně tvrdili, že v trojici byli dva muži se světlou pletí. Dokonce popsali jednoho z útočníků jako světlovlasého muže s modrýma očima.

Klíčovým svědkem obžaloby byl muž s velice bohatou kriminální minulostí a byl to známý policejní informátor.

V březnu 1990 byla trojice mužů odsouzená k doživotí. Rowe a další z odsouzených se nevzdávali a v roce 1994 podali žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. Ten nakonec shledal porušení práva na spravedlivý proces a na základě rozhodnutí Komise pro trestní věci byli všichni tři muži po 12 letech propuštěni.

Proč vznikla dokumentární série z věznic

Pobyt ve vězení je vždy hrozný, bez ohledu na místo, kde věznice je. Dokument ukazuje to nejhorší, co se dá v takovém vězení zažít. Celý dokumentární seriál odvádí dobrou práci, kdy se naplno ponoří do světů, kde platí naprosto jiná pravidla, než na která jsme zvyklí z života na svobodě.

Zvolený formát dokumentu, kdy moderátor stráví ve věznici několik dní s ostatními vězni a je s ním jako s vězněm zacházeno, ukazuje syrový obraz životního stylu, který vězni, zaměstnanci věznic a strážci ve věznici mají. Jde o náhled na tyto instituce z pohledu vězně i z pohledu strážce.

Jedinou výsadu, kterou průvodce pořadem má, je možnost klást otázky, mluvit se stráží a s jinými vězni a shromažďovat informace o životě ve vězení.

Každá epizoda sleduje Roweho (v první sérii Paula), jak prozkoumává nepřátelské prostředí věznic z celého světa. Často se ocitá v atmosféře „válečné zóny“ nebo uprostřed zneklidňujících nepokojů mezi gangy a jedno mají tyto věznice společné, nejsou to bezpečná místa na zemi. Přestože má Rowe za sebou filmový štáb, často má pocit, že není úplně v bezpečí.

Postupně provedeme naše čtenáře těmi nedrsnějšími věznicemi světa, od Hondurasu až po Grónsko a nahlédneme do míst, kde žijí ti nejzatvrzelejší zločinci světa a posoudíme, jak se jednotlivé země snaží reformovat vězně.

I pro samotné filmaře to musel být opravdu nezapomenutelný zážitek, jelikož z některých epizod jde opravdu mráz po zádech. Nejhorší podmínky panují v rozvojových zemích a ze strany tvůrců šlo leckdy o odvážný počin, když taková místa navštívili a nelidské podmínky zdokumentovali.

Jde o povedený a poutavý dokument, který navozuje mimořádně silnou atmosféru a je i poučný.

Zdroje:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Connolly_(journalist),
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Raphael_Rowe, 
  • https://www.csfd.cz/film/574280-nejdrsnejsi-veznice-sveta/prehled/,
  • https://www.netflix.com/search?q=Nejdrs&jbv=80116922,
  • https://www.imdb.com/title/tt6322264/?ref_=nv_sr_srsg_0