Superlov: Jiří Martínek alias Doktor Vševěd, stručná historie světa v kostce

Superlov: Jiří Martínek alias Doktor Vševěd, stručná historie světa v kostce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Profesor a historik Jiří Martínek je opravdu taková chodící encyklopedie. Prakticky žádná otázka ho nemůže zaskočit, snad kromě těch, co se týkají technických záležitostí nebo medicíny. Kde by ale mohl zaváhat, tam jej pohotově zastoupí jiný lovec. V tom tkví kouzlo napínavého Superlovu.

Robot a Vševěd jsou slova na dvě slabiky. To nebude náhoda

Historik, kterému nechtějí prodat vstupenku ve většině památkových expozic, protože jim opravuje propagační letáky. Milovník železniční dopravy, jenž má rád hodinová zpoždění vlaků v polích. Získává tak posluchače, kteří nemají kam utéct. Je velmi empatický, a proto je registrovaným dárcem součástek. Když si chce promluvit s někým chytrým, povídá si se zrcadlem, a dokonce si sám skáče do řeči.

To jsou jen některé z oblíbených hlášek utroušených moderátorem Ondřejem Sokolem na adresu Jiřího Martínka, zřejmě nejobávanějšího, ale také nejlepšího z lovců v pořadech Na lovu a Superlov. Muž, jemuž se přezdívá Doktor Vševěd, se prý se svou ženou seznámil na sociální síti – ona byla uživatelka, on algoritmus.

Právě to, s jakou jistotou a rychlostí odpovídá tento lovec prakticky na každou záludnou otázku, mu vysloužilo pověst nadčlověka, mimozemšťana, respektive jakési umělé inteligence a robota. Je v podstatě úplně jedno, jaké téma Ondřej Sokol při diskuzi se soutěžícími nadhodí. Doktor Vševěd je vždycky schopen přispět do mlýna obsáhlou diskuzí, nad níž se i ostatním lovcům tají dech. „Doktor Vševěd jednou hlídal sousedům želvu. Ta po šesté hodině přednášek o zelí sestrojila žebřík a zdrhla oknem,“ pronesl trefně a zvesela Ondřej Sokol. Výběr pestrých průpovídek, které pro něj vymýšlí scenárista Dominik Landsman, tím ale zdaleka nekončí.

Doktor Vševěd je historicky první robot, který porušil zákon robotiky, protože vědomě ubližuje lidem, konkrétně soutěžícím.

Do posledního okamžiku nevíte, jak Superlov dopadne

Co si ale budeme nalhávat. Respekt ze Vševěda je jedním z důvodů, proč se na dotyčné pořady díváme. Chceme vidět, jak se mu odvážní soutěžící postaví. Chceme slyšet jeho moudra a chceme být svědky další napínavé štvanice. Doufáme, že příště ho možná konečně zase někdo porazí. To se však často nestává, z celkového počtu 106 her jich slavně vyhrál 91, přestože, jak tvrdí, má slabiny v technických věcech, v oblasti medicíny a biologie. V tom ale vězí výhoda Superlovu oproti klasickému Na lovu. Kde se Doktor Vševěd cítí nejistý v kramflecích, tam ho snadno zastoupí jiný lovec. Nejrychleji prý mačká tlačítko – a tím pádem i odpovídá – Kalkulátor Jakub Kvášovský.

Doktor Vševěd právem vzbuzuje respekt.
Doktor Vševěd právem vzbuzuje respekt. | Zdroj: TV Nova

Jiří Martínek má na Superlovu rád právě to napětí. „Do posledního okamžiku nevíte, jak to dopadne. Může se stát, že soutěžící bude poměrně slabý, ale najednou se rozjede a dožene nás. Nebo naopak. Superlov je určitě bojovnější než Na lovu. Mnohem méně rozhodují naše individuální znalosti a je to více o soutěžících… Na Superlovu je paráda, že jsme tu společně a jsme i super parta. Strašně nás to všechny baví.“

Zdroje článku: