Nejhorší filmy všech dob: Titanic II aneb když s lodí ztroskotá i film

Nejhorší filmy všech dob: Titanic II aneb když s lodí ztroskotá i film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobré filmy každý zná a každý je miluje. Ale co je se špatnými filmy? I nejhorší kinematografické kousky si zaslouží aspoň trochu pozornosti. Na počátek se podíváme na nejspíše nejhorší neoficiální "pokračování" filmového světa, na film Titanic II.

V roce 2010 si ne moc slavný režisér a herec Shane Van Dyke všiml, že zatím nikdo nenatočil úspěšné pokračování pověstného Titanicu. Proto neprodleně sepsal scénář, sesbíral herce, kteří zrovna neměli co dělat, sedl si na režisérskou židli, a aby toho náhodou nebylo málo, tak dokonce převzal hlavní roli. Ale proč se ani z tohoto pokračování nestal úspěšný kasovní hit?

První důvod ztroskotání: Velmi předvídatelný děj filmu

Hayden Walsh (Shane Van Dyke), bohatý beach-boy a kreativní vizionář, si postavil druhý, a podle vlastních slov, "monumentální" Titanic, tentokrát o kousek větší (o 20 metrů), o něco rychlejší (o 21 uzlů), o hodně bezpečnější (motory jsou nevýbušné) a dokonce se mu povedlo zabezpečit svou luxusní loď proti ledovcům. Na dostatek záchranných člunů ale záhadně zapoměl, protože chtěl svou lodí vyplout přesně 100 let po smutném potopení prvního Titanicu. Jak slavnostní. 

Stane se, co se stát musí. Uprostřed Atlantského oceánu do lodi nejprve narazí malý ledovec, poté tsunami a nakonec velký ledovec. Následuje panika na lodi, motory zabezpečené proti výbuchu vybouchnou, loď zabezpečená proti potopení se potopí (protože ledovec zákeřně narazí ze strany, a to fakt nikdo nemohl čekat) a mimo ex-přítelkyni Haydena a současně hlavní hrdinky Amy Maine (Marie Westbrook) nikdo nepřežije. Děj nás během celých 90 minut prostě ani jednou nepřekvapí, a člověk si celou dobu myslí, že to takhle už minimálně stokrát viděl.

Druhý důvod ztroskotání: Efekty

Často lidé kritizují efekty a CGI v nejrůznějších filmech. Jenže to, co předvádí Titanic II, nemá konkurenci. Veškeré počítačové efekty vypadají jako by byly vytvořeny na poslední chvíli v Microsoft malování. Ledovce a sněhové prostředí Grónska jsou neostré, padající sníh byl napodoben roztrhanou vatou hozenou před větrák, animovanou loď stáhli producenti zdarma z Youtube a překvapivě často zapoměl CGI specialista filmu naanimovat moře.

Třetí důvod ztroskotání: Chyby

Titanic II má asi nejvíce filmových chyb všech dob. Vypsat všechny by se nevešlo do jednoho článku, proto jen krátký výběr:

1. Při pomalém potápění uprostřed moře jsou v pozadí vidět světla blízko postaveného velkoměsta - tato scéna se natáčela na Queen Mary a produkce evidentně zapomněla, že Queen Mary stojí u pobřeží města Long Beach.

2. Během pátrání po nouzovém východu narazí hlavní hrdinové na zavřené dveře. Pracně je otevřou pomocí sekery, jenže škvíra je moc malá, hubená Amy se neprocpe. Její kamarádka jí sice prostrčí, dveře se ale zavřou a kamarádku smrtelně rozmačkají. O hodně silnější Hayden se poté bez problémů prorve menší škvírou, a my všichni se ptáme, jak se mohla vejít, když se hubenější Amy neprocpala větší škvírou.

3. Amy a Hayden najdou zamčenou skříň se skafandry. Uvnitř ale visí pouze jeden poslední skafandr. Hayden tuto situaci okomentuje větou: "Asi nejsme jediní, koho napadlo vzít si skafandr". To znamená, že už někdo byl u skříně, panicky vyndal ochranné oblečení, se smrtelným strachem před utopením si jej nasadil, a pak mile a zodpovědně znovu zamkl skříň. Asi aby z ní nic nevypadlo.

4. Tsunami ve filmu se pohybuje rychlostí 800 mil za hodinu. To je 1300 km/h, což je více než rychlost zvuku.  

5. Ve scéně v palubní restauraci uteče jedna statistka dvakrát za sebou za Haydenem pryč, a aby to bylo dobře poznat, je to jediná osoba na palubě s růžovou mikinkou.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob! Tohle jsou fakt propadáky

V celku se Titanic II představuje jako mírně zábavný béčkový mockbuster ze světově známé produkční firmy The Asylum. Problém takových filmů je vždy stejný průběh událostí. Teoreticky je úplně jedno, jestli se ta loď jmenuje "Titanic 2", "Bounty", nebo třeba "Česká Šťabajzna", na konci uvidíme vrak smolné lodi několik tisíc metrů pod hladinou. Proto se katastrofické filmy vyznačují  především hlubšími charaktery a dramatickým bojem o život, my doma si vyhlídneme oblíbenou postavu a až do konce jí fandíme. Jenže něco takového bychom tu hledali marně. Charaktery nám jsou od první minuty úplně jedno, nás nezajímá, kdo přežije, ani proč. Jediné, čeho si všímáme, jsou pravidelně do filmu hozené nesmysly, nelogické myšlenky a nedomyšlené dialogy. 

Ale ne všechno je tak špatné, jak by tomu zdrcující kritika na ČSFD napovídala. Koneckonců nám Shane van Dyke představil zbrusu nový způsob jak zastavit silné krvácení: Stačí přiložit na ránu kreditní kartu a přilepit ji obyčejnou lepenkou. Na tento geniální způsob si vzpoměl dokonce přímo v palubní nemocnici, kde by jistě mohl použít i náplasti, obvazy a další profesionální doktorské pomůcky. Ale ne na Titanicu 2, zde platí pravidlo: Když chceš zachránit a být cool, vezmi kreditku, nebuď vůl.

Rád bych řekl, že tento film měl potenciál být o něco lepší, pokud by se o režii a scénář postaral schopnější člověk. Jenže tento film od začátku až do konce neměl ani hrstku potenciálu. Pro vážný filmový večer se tento Direct-to-DVD diamant opravdu nehodí, pro volnější večírek s přáteli a větším množstvím alkoholu se může stát z Titanicu II parádní podívaná. Klasika u špatných filmů je chlastací hra. Zde se nabízí napít se při každém špatném efektu nebo pokaždé, když někdo ve filmu řekne slovíčko "rychle". Za sebe plně s devíti procenty souhlasím.