S čerty nejsou žerty: Kdo z herců při natáčení málem uhořel aneb co jste o této pohádce nevěděli

S čerty nejsou žerty: Kdo z herců při natáčení málem uhořel aneb co jste o této pohádce nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vánoce, nevánoce, proč na tuto krásnou pohádku nezavzpomínat i během velikonočního volna? Všichni určitě známe „Asi vítr, Máchale!“ a mnoho dalších skvělých hlášek. Tentokrát se mrkneme na perličky z natáčení.

Pohádka, které nic nechybí

V pohádce máme všechny, kteří by tam rozhodně neměli chybět. Stárnoucí kníže, jedna nafoukaná princezna, druhá skromná, vychytralý a chamtivý správce, čestný chlapec, zlá macecha a nekonečné množství čertů. No řekněte, chybí vám někdo na scéně?

Čtěte také: S čerty nejsou žerty (1984): Princezna Angelina se při natáčení přiopila

Oblíbená pohádka vypráví o knížectví s princeznami Angelinou a Adélkou. Hlavním hrdinou je Petr, který bohužel bydlí u své macechy, ta ho obere o veškeré dědictví po otci. Děj se nám pěkně zamotá, přidají se čerti a mimo peklo začnou páchat dobro. Jak příběh skončí? Zvítězí dobro nad zlem?

Čtěte také: Filmové chyby v nejoblíbenějších českých pohádkách aneb i mistr tesař se někdy utne

Zajímavosti

Filmová pohádka vznikla na motivy pohádky Čertův švagr od spisovatelky Boženy Němcové.

Čtěte také: S čerty nejsou žerty: Jak se změnily krásné princezny Adélka a Angelína a co prozradily ze zákulisí natáčení

Ondřej Vetchý, který si zahrál čerta Janka, musel jednou skončit v nemocnici, vzplanul na něm totiž od ohně kostým.

Když kaprál Petr Nárožný v jedné scéně ulomil dveře barokního kočáru, jeho majitel se rovnou na place hned rozbrečel.

Čtěte také: Zajímavosti z natáčení české pohádky Anděl Páně, o kterých jste neměli ani zdání

Na nebezpečné scény se režisér Hynek Bočan domluvil s pyrotechniky od armády. „Potřebovali jsme spoustu pyrotechnických triků. Když jsem dal požadavek na Barrandov, tak mi řekli, že na to nemají čas, že by museli dát na ten film dva nebo tři lidi a že oni tam jsou tři na třicet filmů. Tak jsme se externě spojili s vojenskými pyrotechniky. Vymysleli tam plamenomety a aceton, aby to dobře hořelo, a všechny ty věci udělali naprosto dokonale.“

Tvůrci ze začátku nevěděli, jak vlastně takového čerta vytvořit, jak by měl vypadat. Režisér tedy poprosil svého syna, který pracoval jako učitel na základní škole, aby jeho žáci své představy o čertech nakreslili. Z dětských kreseb se vycházelo při vytváření masek a kostýmů.

Čtěte také: Jak dnes vypadají herci z české pohádky? Lotrando zešedivěl a ulovil krásnou babu, Zubejda vypadá stále jako princezna

Původně se měl hlavní hrdina Petr Máchal jmenovat Mácha, ale nakonec tvůrci filmové pohádky jméno změnili, jelikož nechtěli zesměšnit spisovatele Karla Hynka Máchu.

Čtěte také: Nejzoufalejší pohádky aneb co letos na Vánoce vidět určitě nechcete