Zajímavosti z natáčení české pohádky Anděl Páně, o kterých jste neměli ani zdání

Zajímavosti z natáčení české pohádky Anděl Páně, o kterých jste neměli ani zdání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by neměl rád anděla Petronela, čerta Uriáše a jejich nezapomenutelná dobrodružství? Tato česká klasika rozhodně nesmí chybět ani o letošních Vánocích! Natáčení ale občas bylo dost náročné. Podívejte se, jaké největší problémy museli herci i filmaři na place zažívat.

Oblíbená pohádka má opravdu hvězdné obsazení. Nedovedli bychom si ji představit především bez Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka. V pokračování z roku 2016 si zahrála například i herečka Jiřina Bohdalová a zpěvačka Lucie Bílá. Za vznikem pohádky stojí především režisér Jiří Strach, kterého můžete znát z role Lotranda z pohádky Lotrando a Zubejda.

Právě Jiří Strach se při natáčení na Šumavě seznámil s jeho budoucí manželkou. Vzali se v roce 2006 a zůstali spolu dodnes.

Čtěte také: Filmové chyby v nejoblíbenějších českých pohádkách aneb i mistr tesař se někdy utne

V prvním díle Anděla Páně si zahrál i syn Ivana Trojana, Josef Trojan, kterému v té době byly čtyři roky.

Menší roli měla Jiřina Bohdalová získat již v prvním filmu, jenže ji odmítla. Později toho však začala litovat, a tak jí režisér slíbil, že ji určitě obsadí do pokračování, pokud vznikne. A také se tak stalo.

Čtěte také: Nejzoufalejší pohádky aneb co letos na Vánoce vidět určitě nechcete

Při své premiéře v televizi v roce 2006 pohádku sledovalo okolo 2,5 milionu diváků. Překonala tím tehdejší rekord ve sledovanosti.

Podobně to bylo i s druhým dílem, na který se do kin přišlo podívat 3 miliony diváků a za pouhých deset týdnů od uvedení vydělal přes 127 milionů korun.

Čtěte také: Filmové chyby v legendární ruské pohádce Mrazík. Jestlipak jste si jich všimli

Natáčení ve sněhu nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Dlouhé putování pohádkové dvojice bylo pro herce velice náročné. Aby záběry vypadaly hezky, muselo se jich pořídit co nejvíce, a tak se herci několik hodin brodili sem a tam sněhem, dokud režisér nebyl spokojený.

Samozřejmě, že už to hercům po chvíli přestalo být příjemné. U sebe prý měli mikroporty, přes které se s režisérem slyšeli a občas díky nim vznikaly vtipné situace.

„Hele, von nás požene k tomu lesu určitě... A já: Kluci, k lesu! A když byli u lesa: Hele, von bude chtít, abysme zas šli zpátky... A já: Kluci, zpátky! A najednou slyším ve sluchátkách Ivana, jak říká: To je debil!“ vzpomíná na natáčení režisér Jiří Strach, který se prý ani na chvíli na herce neurazil. Prý to bral spíše jako hru, protože je mezi nimi velmi důležité udržovat své dlouholeté přátelství.

Čtěte také: Tři oříšky pro Popelku: Střípky z natáčení slavné pohádky

Při natáčení druhého dílu byly se sněhem však potíže. Protože v zimě na přelomu roku 2015 a 2016 nebyl dostatek sněhu, museli si filmaři vyrábět umělý. Ten byl vyroben z papírové drti, které bylo na natáčení spotřebováno 250 velkých pytlů.

Na natáčení bylo také spotřebováno 750 kilogramů jablek, které Petronelovi a Uriášovi ztěžovali hledání jablka poznání. To, které ho představovalo, byla odrůda Pink Lady.

V čele hvězdného obsazení se ve druhém filmu objevila i slovenská herečka Vica Kerekes, kterou kvůli jejímu výraznému přízvuku musela nadabovat Hana Kusnjerová, která herečce hlas propůjčila už dříve.

2. díl oblíbené pohádky můžete sledovat 27. 12. ve 20:10 na ČT1.