Filmové chyby v nejoblíbenějších českých pohádkách aneb i mistr tesař se někdy utne

Filmové chyby v nejoblíbenějších českých pohádkách aneb i mistr tesař se někdy utne
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chybám ve filmech se nevyhne ani zkušený profesionál. Když se díváme na pohádky, ani nás nenapadne nějaké chyby hledat. Zato filmoví fajnšmekři se v jejich hledání přímo vyžívají.

Již přes šedesát let české obrazovky zdobí pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele. Stala se divácky úspěšnou i přes dobovou kritiku, která ji vyčítala těžkopádnost, špatné herecké výkony a kýčovitost. Při pozorném vnímání vám neuniknou detaily, které běžný divák jen těžko postřehne. Princezna Lada princi solí polévku, v tu chvíli ji spadne do polévky prsten. Spadne ji z pravé ruky, avšak předtím jej měla na ruce levé. Moudrá chůva princezně Ladě v celé pohádce vyká, ale v jedné větě zapomene: “Tady máš jehlu, klubko s nití a pomoz mi jej dokončit.”

Čtěte také: I mistr tesař se někdy utne aneb jaké filmové chyby Zdeněk Troška v pohádce Princezna ze mlejna 2 neuhlídal

Také v pohádce Šíleně smutná princezna se najde chyb vícero. V záběru se objeví například dopravní značka. Ale nezapomenutelná je scéna, kdy si princezna v podání Heleny Vondráčkové sundá šátek i s příčeskem. Všimli jste si?

Ve filmu Tři veteráni zase hrdinové utíkají z království a odnáší s sebou kadibudku. Jak je ale možné, že pod ní není žádná díra?

Čtěte také: Filmové chyby: Co se ve filmu Vrchní, prchni! úplně nedomyslelo

Velice často se do pohádek propašují moderní artefakty. Všimli jste si někdy, že v pohádce Jak se budí princezny má Jakub při setkání s Matějem na ruce hodinky? 

Někdy je chyba už ve scénáři. Například když chce Zlatovláska oživit Jiříka, tak si na ruku nalije mrtvou vodu a teprve z dlaně svého milého pokropí. Scéna působí opravdu láskyplně, ale ve skutečnosti by princezna Jiříkovi moc nepomohla, dřív než by ho stačila pokropit, sama by skonala. 

Čtěte také: Filmové chyby v poetickém filmu Postřižiny. Na co si při natáčení filmaři nedali pozor

Také v pohádce Tři oříšky pro Popelku je vidět několik scén, které by samy od sebe nevznikly. Takovou scénou je třeba moment, kdy se Popelka chystá na vyjížďku do lesa na koni a pejsek Tajtrlík ji následuje. Prohlédnout můžete motivaci pejska Tajtrlíka, který běží za hozenou sněhovou koulí. 

Čtěte také: Filmové chyby: Vesničko má středisková, dokonalá nedokonalá komedie

Pohádkový film S čerty nejsou žerty je po Popelce druhou nejoblíbenější pohádkou. Režisér si však nevšiml malého detailu. Princezna Adélka nese Petru Máchalovi do vězeňské cely jídlo. Nejdřív se přes mříže s Vladimírem Dlouhým dívají do tváře a povídají si. Zanedlouho ale Adélka pod oknem zpívá a mříže má vysoko nad hlavou. Na Petra by tak nemohla dohlédnout.