Nejzoufalejší pohádky aneb co letos na Vánoce vidět určitě nechcete

Nejzoufalejší pohádky aneb co letos na Vánoce vidět určitě nechcete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Českým televizním specifikem jsou pohádky. Neumíme si bez nich představit Vánoce. Klasiku jako Tři oříšky pro Popelku určitě znáte. Jenže ne všechny pohádky se takto povedou. Kde to tvůrci tak úplně „nevychytali“?

Slíbená princezna

Tento televizní počin by mohl směle kandidovat na vítěze o titul „největší vánoční průšvih“. Pohádka působila jako podivná směs Zlatovlásky a Pirátů z Karibiku. Sledujícím vadila vulgární mluva i lacině vyhlížející kostýmy.

Pohádka, kterou má na svědomí režisér Ivan Pokorný, nazdvihla ze židlí filmové kritiky i televizní diváky. A potvrdila, že u pohádky může být přílišná snaha o modernizaci tradičních motivů na škodu.

Čtěte také: Tramtadadá! Ohlašujeme nejhorší seriály všech dob

Sám režisér Ivan Pokorný i hlavní představitel Jan Cina si nicméně za svým dílem stáli, když se jich novináři ptali na názor. Většina diváků už se tak jen modlí, ať se na tohle během vánočních svátků dívat už znovu nemusí.

Když draka bolí hlava

Československé pohádce, která vznikla pod režijní taktovou Dušana Rapoše, toho bylo vyčítáno mnoho:

Neumělé trikové provedení, zcela nelogicky pomíchaná „čechoslovenština“, kdy čeští herci hovořili slovensky a slovenští česky. A to navíc nepříliš dobře. Kritizovány byly i chabé herecké výkony, smysl nedávající děj, scénář, v němž herci prakticky nemají co hrát, i hudební podkres.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob! Tohle jsou fakt propadáky

Pohádku před propadnutím do filmového pekla nezachránil ani Karel Gott, který si v ní zahrál roli kováře. Hlava tak bolela spíše ty, kteří se nechali přesvědčit a vyrazili do kina.

Kouzelník Žito

Zdeněk Zelenka chtěl podle oficiálního textu distributora natočit „velkou výpravnou pohádku“. Vzhledem k tomu, že tento film z roku 2018 měl odstrašující příklad v podobě o rok dříve vysílané Slíbené princezny, bylo jasné, že se bude držet přeci jen tradičnějšího rámce.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Titanic II aneb když s lodí ztroskotá i film

Na to, aby byl štědrovečerní divák spokojen, to nestačilo. Vadil hlavně nepovedený scénář, notně unylá ústřední dvojice, levně působící vizuál a zbytečné hudební vsuvky. Přehrávající Tatiana Dyková celek nezachránila.

Ti, kteří vydrželi až do závěrečných titulků, tak nejspíše obnovili svou víru ve vánoční zázrak a v to, že Česká televize zvládne příště natočit něco lepšího.