S čerty nejsou žerty (1984): Princezna Angelina se při natáčení přiopila

S čerty nejsou žerty (1984): Princezna Angelina se při natáčení přiopila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vtipná pohádka Hynka Bočana S čerty nejsou žerty je jedním z těch evergreenů, na které se vždycky s chutí podíváte, i když je už znáte nazpaměť. Zatímco hlavního hrdinu Petra Máchala ztvárnil tehdy velmi slavný Vladimír Dlouhý, v rolích princezen se představily neokoukané tváře.

Pro Moniku Starou byla role Adélky dokonce její první i poslední. Její filmová sestra Dana Bartůňková se jako herečka prosadila více, zrovna úlohu nebezpečně krásné a pyšné Angeliny přitom původně vůbec neměla hrát. Na konkurzu ji tvůrci potřebovali "jen do počtu". 

"Tehdy se říkalo, že je to dávno vybraný, ale museli splnit počet přihlášených do konkurzu," vysvětlila Bartůňková před časem Blesku. 

Mezi její konkurentky patřila například Dáda Patrasová, Ivana Andrlová nebo Zlata Adamovská. Dana se přišla režisérovi představit jako poslední a už na ni nezbyl kostým, takže přes ni přehodili jen nějaký župan. Při cestě navíc zakopla o kabel a ulevila si: "Do pr..." V ten moment Hynek Bočan věděl, že našel pravou, nefalšovanou Angelinu. 

Během natáčení pak tvůrci obě princezny po večerech hlídali, aby se krotily v popíjení se štábem a druhý den neměly kruhy pod očima. Dana s Monikou však vždycky nějak proklouzly. "Ráno jsme si pak kapaly kapky do očí,“ vzpomínala Bartůňková. 

Ve scéně, kdy Petr zastavuje kočár se splašenými koňmi, ji však nechtěně přiopili sami lidé ze štábu. V ten den byla totiž velká zima, a tak herečce přimíchávali do limonády rum na zahřátí. "V tom záběru mám trochu uvolněný pohled," přiznává po letech někdejší princezna, která dnes řídí Metropolitní divadlo Praha.