Robin Williams: Co stálo za smutným koncem legendárního komika

Robin Williams: Co stálo za smutným koncem legendárního komika
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to již šest let, co navždy odešel milovaný herec, nezastupitelný komik a dobrosrdečný člověk – Robin Williams. Svou třetí manželku a tři dospělé potomky dobrovolně opustil v 63 letech.

Robin Williams se narodil do rodiny modelky a úspěšného podnikatele a vyrůstal jako jedináček. Velice si rozuměl se svou matkou, od které podle samotného Williamse zdědil komediální vlohy. Svými parodiemi bavil už své spolužáky, a i přestože šel studovat politické vědy, skončil nakonec stejně u divadla. 

Začínal jako pouliční mim a komik po nočních klubech. Byl výborným improvizátorem a s vlastními skeči zanedlouho prorazil do televize. V roli mimozemšťana se stal hrdinou seriálu Mork and Mindy (1978–1982). Jeho první větší filmová role se mu naskytla v podobě titulní úlohy v komediálním muzikálu Pepek námořník. Své zkušenosti baviče plně využil ve válečném snímku Dobré ráno, Vietname (1987) jako temperamentní diskžokej, který svými vtipnými pořady rozptyluje americké vojáky na vietnamské frontě. 

V momentě, kdy si diváci oblíbili Williamsův komediální talent, začal překvapovat obdivuhodnými dramatickými výkony v psychologických dramatech. V roli učitele, psychologa a doktora dokázal na plátně divákům mistrně předávat velká životní moudra. V roce 1997 obdržel Oscara za nejlepšího herce ve filmu Dobrý Will Hunting.

Williams byl deset let ženatý s tanečnicí Valerií Velardiovou, s kterou měl syna Zacha. Jejich manželství rozbil vztah se synovou chůvou Marshou Gracesovou. S ní vytvořil novou rodinu, z které vzešly dvě děti. Poslední tři roky svého života strávil s třetí ženou Susan Schneiderovou.

Oblíbený komik celý život trpěl depresemi a problémy řešil závislostí na kokainu a alkoholu. O svých potížích otevřeně mluvil v populárních stand-up pořadech. Problémy se závislostmi úspěšně řešil v rámci léčebných terapií, ale na kolena ho položila nová diagnóza Parkinsonovy choroby. Zhoršování příznaků Williamse vedlo k dobrovolnému ukončení svého života. 11. srpna 2014 byl nalezen mrtvý ve svém bytě poté, co spáchal sebevraždu.