Svět podle Heleny Růžičkové: Kvíz pro pravé fanoušky

Svět podle Heleny Růžičkové: Kvíz pro pravé fanoušky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Helena Růžičková je důležitou osobností ve filmovém světě. Dokázala skvěle ztvárnit jak role komediální, tak role dramatické. V dětství prošla taneční baletní průpravou.

Helena Růžičková ve filmu

Ve svém osobitém projevu si Helena Růžičková získala přízeň mnoha diváků. Byla schopná velmi trefně ztvárnit postavy různorodých vlastností a charakterů. Ve svých komických rolích využívala svého temperamentu, spontánnosti a výřečnosti. Jako příklad role v dramatu můžeme uvést seriál z válečného prostředí „Vlak dětství a naděje“.

Slunce, seno…

Všichni si Helenu Růžičkovou vybavíte v slavných komediích od Zdeňka Trošky: „Slunce, seno a pár facek“, „Slunce, seno a jahody“ a “Slunce, seno a erotika“. Sousedé Škopkovi a Konopníkovi nemají zrovna dobré vztahy. Blažena Škopková chodí s Vencou Konopníkem a mají se brát. Komedie se odehrává v jihočeské vesničce Hoštice. Zde se setkáte s mnoha prvky slovní i situační komiky. Je založená na mnoha postavách, které hrají v malebné vesničce nezastupitelnou roli.

Přítelkyně z domu smutku

Zde se sešly neskutečné herecké hvězdy. Nejen Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Vilma Cibulková a Helena Růžičková. Dům smutku představuje vězení. Adaptace vznikla podle literárního románu Evy Kantůrkové, v němž se inspirovala osobními zkušenostmi. Byla zatčena z politických důvodů. Film získal v roce 1994 na MTF v Cannes Velkou stříbrnou cenu v kategorii seriálů.

Trhala fialky dynamitem

Komedie je zajímavá tím, že se na scénáři spolupodílela právě Helena Růžičková. Dalšími scénáristy byli Milan Růžička, Jiří Růžička mladší, Miro Halm. Film vznikl pod taktovkou režiséra Milana Růžičky. Jde o rodinu Karafiátových, která se rozhodne podnikat v cestovním ruchu. Cestovní kancelář je zaměřená na bohaté cizince, které bude cestovní kancelář přivážet do Čech.

Víte, že se tento film natáčel v lokacích jako Paříž, Rakovník, Praha, Brno a hrad Špilberk, dále vinné sklepy v Petrově a na zámku Kolodějě?

Vyzkoušejte si kvíz a ověřte si své znalosti o filmových rolích této herečky:

Tak si můžete nějakou tu komedii nebo drama pustit a zpříjemnit si váš den.

Zdroje článku: