Helena Růžičková v životní dramatické roli: „Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!“

Helena Růžičková v životní dramatické roli: „Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě tímto úslovím Anna Urbanová v podání Heleny Růžičkové dodávala v těžkých dobách sílu nejen sobě, ale všem lidem kolem sebe. Helenu Růžičkovou si všichni pamatujeme jako komediální herečku, ale v tomto šestidílném seriálu předvedla, že ani silná dramatická postava jí není cizí.

Anna Urbanová byla bývalá lázeňská kuchařka a na první dojem působila jako bodrá žena do nepohody, která si už své prožila a vše, co ji v životě potkalo, ji posílilo.

A v letech 1937 až 1939 bylo potřeba k přežití hodně síly. Anna se tak trochu z nouze dala dohromady s poštovním zřízencem a jeho dceru přijala za vlastní. Celá rodina se tak musela stmelit, protože nad Evropou se stahovala válečná mračna a nacismus o sobě dával stále silněji vědět.

Už tak chudé a zkoušené severomoravské pohraničí není bezpečné a hrdinové seriálu nastupují do posledního vlaku z Frýdlantu, který je jejich jedinou nadějí.

Malá Věra nad maminkou, zdroj: Miroslav Mirvald / © Česká televize

Československý televizní seriál natočil v roce 1985 Karel Kachyňa, a kromě Heleny Růžičkové se v hlavních rolích představili Stanislav Zindulka, Žaneta Fuchsová a Tereza Brodská. Další role ztvárnila celá plejáda známých herců, Alena Vránová, Naďa Konvalinková, Ivan Vyskočil a řada dalších.

Herečka Helena Růžičková už měla v té době velké zdravotní problémy a produkce se bála ji obsadit a roli chtěla nabídnout Míle Myslíkové, ale Kachyňa trval na obsazení Růžičkové.

Předlohou ke scénáři byl románový triptych Věry Sládkové Malý muž a velká žena: Poslední vlak z Frývaldova (1974), Pluky zla (1975) a Dítě svoboděnky (1982). Seriál se natočil v průběhu roku 1985, ale šel rovnou do trezoru, protože zasáhla ruka cenzury. Do vysílání se tak dostal až v roce 1989.

Růžičková a Brodská v seriálu, zdroj: Miroslav Mirvald / © Česká televize

Natáčelo se v Lokti, Březové u Karlových Varů, v pražském Braníku a na Albertově, v Brně Židenicích a v Červených Pečkách u Kolína.

Seriál je vyprávěný očima děvčátka, které přišlo v těžké době o matku a sleduje její dospívání v období, které bylo složité i pro dospělé lidi. Vlak dětství a naděje je považovaný za vrcholné klasické dílo československé tvorby. Režisér Kachyňa zachoval děj filmu stejný, jako byla jeho předloha, a dramatické situace dokázal ještě mistrně prohloubit.

Ve filmu je na pozadí reálná historie a ta je v kontrastu s vlídným tatínkem Josefem a s neutuchající láskou kuchařky Anny, která je ostrovem jistoty pro malou Věrku i jejího otce.

Zdroj článku:
  • autorský článek