KVÍZ: Ověřte si, jak dobře znáte kultovní trilogii Slunce, seno

KVÍZ: Ověřte si, jak dobře znáte kultovní trilogii Slunce, seno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy se staly kultovními, a to zejména díky své zábavnosti a nostalgické atmosféře komunistického Československa. Pokud máte rádi české filmy a chcete se trochu pobavit, určitě byste si neměli nechat ujít tyto komedie. A jak dobře je vlastně znáte? Vyzkoušejte si náš malý kvíz a ověřte si své filmové znalosti.

Slunce, seno je vlastně trilogií, která vypráví o osudech obyčejných lidí z malé vesničky. Kultovní se bezesporu stal hned první díl, Slunce, seno, jahody. Děj tohoto filmu se odehrává v malé jihočeské vesničce, kde žijí místní obyvatelé velice poklidným způsobem života. Tuto pohodovou atmosféru však naruší příjezd mladého studenta vysoké zemědělské školy, Šimona Pláničky, který si v místním JZD chce vyzkoušet svou novou teorii o dojivosti krav v závislosti na kultuře prostředí. Vedení JZD však o tomto experimentu nechce ani slyšet. Nakonec se však ve vsi rozkřikne, že Šimon je synem předsedy krajské zemědělské zprávy, a tak z obav před trestem vedení JZD svolí a zakoupí krávám sluchátka, do kterých jim pouští hudbu.

Jak se věci ve skutečnosti mají, to pak má zjistit pohledná Blažena, dcera paní Škopkové. Začne se kolem Šimona motat, což se ale vůbec nelíbí příteli Blaženy, Vencovi. Okolo hlavního tématu se odehrává další množství humorných situací, láska, žárlivost, vztek a napětí. Ve druhém díle trilogie, Slunce, seno a pár facek, se začíná připravovat svatba mezi dvěma znepřátelenými rodinami, a to svatba Blaženy Škopkové a Venci Konopníka. Kvůli pomluvám se však vše zkomplikuje a vesnice se brzy rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Trilogii uzavírá díl s názvem Slunce, seno, erotika, ve kterém obyvatelé vesnice odjíždějí na dovolenou do Itálie.

Zajímavostí je také to, že režisér film natáčel ve své rodné vsi a do jednotlivých rolí obsadil jak profesionální herce, tak i velkou řadu neherců, a to zejména z řad místních babiček a tetiček. A tak se proslavila i neherečka Marie Švecová, která ztvárnila roli známé drbny Kelišové. Jako komparz zde pak hrála opravdu téměř celá vesnice!

Zdroj článku:
  • Autorský text