Televizní novinky roku: Na co se můžeme těšit a co vypadá už teď podezřele

Televizní novinky roku: Na co se můžeme těšit a co vypadá už teď podezřele
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Konečně se i další komerční televize pochlubila, co za novinky chystá pro diváky v roce 2024. Některé tituly vypadají zajímavě hlavně kvůli režii a hereckému obsazení. U některých projektů to vypadá, že se se asi hodně bavili u natáčení herci, a to pro diváky není dobrým signálem.

Pád domu Kollerů

Rodinný komediální seriál Pád domu Kollerů v režii Jana Hřebejka je natočený podle scénáře Natalie Kocábové. Čtyřicátnice, která se označuje za spisovatelku a herečku, vytvořila osmidílný příběh čerstvé matky a smolařky Vendy Kollerové. Ta je pod tlakem okolností nucena se nastěhovat do domu svého dominantního otce Roberta Kollera.

Natálie Kocábová
Natálie Kocábová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Její babička, čerstvá vdova Marta Kollerová, je všechno možné, jen ne smolař. Autoritativní významná psycholožka se po smrti manžela, dědy Berta, také rozhodne najít útočiště v domě svého poddajného syna Roberta. Nepřišla se přizpůsobit zaběhnutým pořádkům, přišla je přizpůsobit sobě. V domě brzy nezůstane kámen na kameni.

Komedii o tom, co se může stát a taky stane, když si domů vezmete své stárnoucí a stále dominantní rodiče, jsem chtěla napsat už dlouho,

říká autorka scénáře Natalie Kocábová a pokračuje:

Jednak se kolem mě rojila spousta takových příběhů a jednak jsem si všimla, že se o tom zas tak moc netočí ani nepíše. A přitom je to velmi aktuální téma, populace stárne. V kombinaci s krizí bydlení a zesilujícím trendem, kdy se ‚děti‘ mého věku vracejí domů k rodičům, mi to přišlo jako něco, na co bych se ráda podívala zblízka. A s humorem. Prostě multigenerační bydlení 21. století, to bude už z principu generovat humor.

Tak snad se Natálie Kocábová trefí do vkusu diváků. V poslední době nemají rodinné seriály ten nejlepší divácký ohlas. Diváky možná osloví Božidara Turzonová, David Matásek, Petra Hřebíčková, Boleslav Polívka, Ondřej Sokol nebo Klára Melíšková.

Buldok z Poděbrad

Sabina Remundová většinou před kamerou vytváří role dobrosrdečných matek, chápajících manželek anebo důstojných žen pracujících například ve státní správě.

Sabina Remundová
Sabina Remundová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Tentokrát je to jinak. Komediální vlohy po matce se asi v rodině nezapřou, a tak tentokrát bude herečka vystupovat v roli cholerické policajtky. Už ta představa je komická.

Svérázná policajtka Radka zůstala po rozvodu sama s dvěma nesnesitelnými teenagery na krku. Její ex bydlí hned přes ulici a také leze Radce pěkně na nervy. Jako by toho nebylo už tak dost, dojde ke změně i v jejím pracovním životě. Její oblíbený šéf odchází a namísto něj nastupuje pedantský Cyril Beneš. Byť nemohou být rozdílnější, stane se z nich efektivní vyšetřovatelská dvojice, na niž čeká osm případů, jaké Poděbrady nepamatují.

Komediální kriminálku pro TV Nova připravuje tvůrčí tým, který stál za seriály jako Poldové a nemluvně nebo Táta v nesnázích, pod vedením kreativního producenta Tomáše Baldýnského, který je podepsán pod dnes již kultovními seriály Comeback nebo Kosmo a který se po letech vrací do producentského týmu Skupiny Nova.

Ten ke svému připravovanému seriálu říká:

Těžko říct, zda se těším víc na spolupráci se Sabinou Remundovou a Markem Adamczykem, nebo na natáčení v nejhezčím městě v Česku.

Vraždy v kraji

Plukovník David Kučera (Ondřej Sokol) je mezi kriminalisty žijící legendou. V posledních dvaceti letech byl téměř u všech významných případů a žebříček objasněnosti suverénně vede. Přesto, nebo právě proto, se rozhodne svůj život změnit. Ne nijak dramaticky, chce v oboru zůstat, jen se přesunout ven z Prahy na venkov, kde – jak doufá – bude mít víc klidu a času na své milované včelaření.

Ondřej Sokol
Ondřej Sokol | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Na kriminálce v Kraji ho vítají s otevřenou náručí, o takové posile se jim ani nesnilo. Pokud ale David čekal, že tu bude mít méně práce, šeredně se spletl. Zločin totiž bují i na malebném venkově.

Kdo u detektivek rád hádá, co se stane a kdo je za tím, bude nadšený, protože Vraždy v Kraji skrývají v každé epizodě hádanky hned dvě. Nejprve dostaneme dostatek času poznat komunitu nebo rodinu, o které epizoda bude, a odhadnout, jaký zločin tyhle lidi asi potká. Když se pak zločin stane, můžeme spolu s plukovníkem Kučerou přicházet na to, kdo ho spáchal a proč,

říká kreativní producentka Lenka Szántó o seriálu pro TV Nova.

Režie se ujme čerstvý držitel Českého lva za režii černé komedie Přišla v noci Tomáš Pavlíček.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text