Pětidílná nálož smíchu v situační komedii Kosmo se vrací

Pětidílná nálož smíchu v situační komedii Kosmo se vrací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle Tomáše Baldýnského, který je podepsán také pod seriálem Comeback, vznikl hodně vybočující projekt, na kterém autor pracoval tři roky, přičemž asi rok a půl pouze piloval scénář. Skvělé herecké obsazení jen podtrhlo bláznivý sitcom, kterých je u nás jako šafránu.

Když se seriál Kosmo objevil na televizních obrazovkách, tak trochu šokoval, protože nic podobného se ve vysílání ještě neobjevilo. Po prvním, podle diváků slabším, pilotním dílu se však děj rozjel a slzy smíchu na sebe nenechaly dlouho čekat.

V Česku se moc politické satiře nedaří, což může být dáno tím, že je dost směšná samotná politika. Po České sodě a Kanceláři Blaník se dlouho žádný projekt neobjevil. Tomáš Baldýnský zhmotnil nápad, jak by to vypadalo, kdyby se Češi chtěli vypravit na Měsíc. Seriál rozhodně splnil svůj účel a pomohl divákům na chvíli zapomenout na ještě bizarnější realitu všedních dní.

Čerstvě jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr (Martin Myšička) se hned po nástupu do vysněné funkce musí potýkat s vyčerpaným rozpočtem. Téměř všechny finance padly na projekt České nebe, který připravuje posádku na let na Měsíc. Výcvikový areál v Brdech ovšem ve skutečnosti nevypadá jako honosné sídlo za pět miliard a ředitel vesmírného programu, Ing. Milan Sumec (Václav Kopta), musel neodkladně odcestovat na ostrov Martinik, kde si z úřednického platu postavil luxusní hotel.

trojice českých kosmonautů
Trojice českých kosmonautů. | Zdroj: Zuzana Pachová / © Česká televize

Nový ministr má před sebou těžký úkol – musí vymyslet, jak elitu národa, která se sešla ve výcvikovém programu, dostat do konce roku na Měsíc a jak odvrátit hrozbu vrácení dotací Evropské unie.

Ministr Šnajdr tak vkládá všechny do kosmického programu. Jeho tajemník Libor Repelent (Jiří Hána) nemilosrdně škrtá školám, které se nacházejí v blízkosti vápencového lomu, z rozpočtu křídy a ministr hledá sponzora letu mezi nejbohatšími Čechy, kteří aspoň trochu rozumí česky.

Čtveřice kosmonautů zatím podstupuje těžkou zkoušku, a to testy fyzické způsobilosti pod dozorem německého astronauta dr. Schmidta, autora cvičebního systému “2000 kliků na zahřátí”. Ministr Šnajdr s Ruskou federací vyjednává pronájem kosmodromu Bajkonur, což se ukáže jako hodně tvrdý oříšek. A ještě se do komplikovaného vyjednávání začínají vměšovat Američané, Číňané a veřejné mínění.

Seriál Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům. Děj seriálu je rozdělený na dvě dějové linie. Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě, a to spolu s živou slepicí. Hrdiny té druhé jsou ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí ze Země a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Velkodrůbežář Anton Hrabiš (Martin Dejdar) je jedním z nepostradatelných mecenášů, a tak posádka musela přibrat i slepici.

Temný podtón společenské kritiky a herecká sestava Martin Myšička, David Novotný, Jiří Hána, Jakub Žáček, Jana Plodková, Petr Vančura, Eva Podzimková, Václav Kopta a Martin Dejdar si rozhodně říkají o pozornost.

K vidění od 12. dubna večer na ČT1.

Zdroje článku: