Do pořádku: Rodina Šerákových se po stěhování necítí doma dobře. To je příležitost pro Adélu a její uklízecí četu

Do pořádku: Rodina Šerákových se po stěhování necítí doma dobře. To je příležitost pro Adélu a její uklízecí četu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nová reality show nechá nahlédnout do českých domácností, které vlastní v průměru 60 tisíc předmětů. Ale kolik z nich je opravdu k životu potřeba? Adéla Gondíková a její speciální tým všechny poklady rodiny Šerákových vynesou z domu, kus po kusu prohlédnou, roztřídí a rozhodnou o jejich dalším osudu.

Ostřílená moderátorka Adéla Gondíková je také tak trochu bordelářka a shromažďovačka všeho, co by se jednou mohlo hodit. Akce profesionálů bude tak přínosná jak pro ni, tak pro první mladou rodinu, která doma nějak nemůže dýchat.

všechny věci z domácnosti
všechny věci z domácnosti | Zdroj: FTV Prima

Podle profesionálů máme doma hromadu zbytečného harampádí, kterým si svévolně zmenšujeme obytný prostor a komplikujeme úklid domácnosti. A co je to nejhorší poznání? S věkem má člověk stále větší potřebu ke shromažďování, a proto je nejlepším řešením už v mládí získat v této oblasti disciplínu a přestat hromadit a skladovat zbytečnosti. Přestože občas se opravdu něco může hodit, ve většině případů už odložené věci nikdy využití nenajdou. Každým dnem si na ně akorát více zvykáme, tudíž o to složitěji se nám jich bude později zbavovat.

České domácnosti trápí nepořádek a chaos. Důvodem je přebytek věcí, který komplikuje život a překáží rodinné pohodě. Někdo se za nepořádek v domácnosti stydí, někdo si kvůli tomu doma nepřipadá doma, další může přemýšlet nad změnou, ale neví, kde a jak začít.

Právě s tímto problémem mladé rodině poradí odborníci. Každý předmět tak dostane šanci zůstat v domácnosti, posloužit někomu potřebnému, zapojit se do recyklace, skončit v prodeji nebo bez milosti v popelnici. Celý týden se tak v domácnosti Šerákových budou pohybovat odborníci, pro které není žádná výzva nemožná.

Jak tvrdí organizátorka Bára:

To, jak váš byt vypadá, není jen o tom, jak máte uklizeno. Je to životní styl. O plánování procesů v životě, o lepším životě i přehledu.

Odbornice na úklid Monika se představuje:

Hadry, které jsem použila na úklid v domácnostech, by pokryly trasu z Chebu do Tater.

Je tedy zřejmé, že bydlení do pořádku dát umí. V neposlední řadě se přidá k týmu řemeslník Karel:

Jsem kluk pro všechno, co je třeba. Vyrobím, přilepím, vymaluju.

K rodině Šerákových se uklízecí komando vydá do městečka Nymburk. Šerákovi se přestěhovali z Prahy a nějak se stále v novém bydlení necítí dobře. Hned v chodbě plné harampádí je jasné, kde je problém. Přísné inspekci neujde ani ložnice a debatovat se bude i o ponožkách. Ty jsou v mnoha domácnostech opravdu častým důvodem k debatám. Paní domu by měla ráda doma pořádek, ale v přeplněné domácnosti se dvěma dětmi je to téměř nesplnitelné přání. Možná právě zjednodušený systém vybavení domácnosti bude to pravé, co mladá maminka potřebuje. Když se k tomu naučí používat organizéry a udělá si systém v ukládání věcí, možná bude mít vyhráno.

Adéla Gondíková a její uklízecí četa
Adéla Gondíková a její uklízecí četa | Zdroj: FTV Prima

Pozor: V domácnosti Šerákových si potvrdíme pravidlo, že domácnosti často opravdu nepotřebují větší prostor. Potřebují spíše méně věcí, které jsou lépe zorganizované. Noemi Šeráková vysvětluje:

Hlavním organizátorem změny jsem já. Změnu totiž nejsme sami schopni udělat. Vždy dojde energie. Mně nejvíc vadí, že obývák se změnil v hernu, tvořící koutky… Navíc mám prostorově náročné koníčky, u kterých se věci zkrátka hromadí. Manžel je celé dny v práci, to se toho moc neudělá. Vím, že tento stav není dlouhodobě udržitelný.

Ondřej Šerák má jasno:

Ono by to asi šlo, uložit ty věci někam, ale jakmile něco uklidíš, přijde někdo další a zase to vytáhne, je to zkrátka boj s větrnými mlýny. Navíc – když už jsem doma, tak se snažíme být venku.

Reality show s prvky psychologického rozboru, přestavby a spoustou tipů pro diváka je tady.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • autorský text