Nejzásadnější momenty 18. sezóny Ulice: Rozvod Duškových a Žofčino sebepoškozování

Nejzásadnější momenty 18. sezóny Ulice: Rozvod Duškových a Žofčino sebepoškozování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rozvod není nikdy příjemný, ale to, jak ho celému svému okolí dokázala ztížit Bohunka Dušková, se opravdu často nevidí. Neustále vyvolávala hádky s manželem Robertem, a to dokonce na veřejnosti. Nejvíce tím trpěla jejich dcera Žofka, která se bolestivě pořezala, jen aby uvolnila vnitřní napětí.

Před sebepoškozováním nelze zavírat oči

Jedním z nejdůležitějších a také nejnepříjemnějších témat osmnácté sezóny Ulice bylo sebepoškozování. Člověk o něčem takovém neslyší rád, ale neměl by před tím ani zavírat oči, a právě na to se seriál snaží upozornit. Zaměřením se na duševní zdraví mladé generace chce poukázat na problémy, kterými se dnešní mládež trápí, a zároveň dát najevo, že i v nejnáročnějších situacích lze nalézt řešení.

Zatímco Kristýna Voláková (Sára Korbelová) už celé měsíce trpí panickými atakami, Žofka Dušková (Kateřina Ujfaluši) bojuje se stresem s pomocí nůžek a žiletek. Ve snaze přiblížit divákům tyto věci co nejvěrohodněji spolupracuje Ulice např. s Linkou bezpečí a s neziskovou organizací Nevypusť duši, za níž stojí ředitelka Barbora Pšenicová. Ta už přispěla cennými konzultacemi dříve, když se řešila Šimonova šikana a obecně vlastně šikana na českých školách.

Žofka našla úlevu v tom, že se pořezala

Na začátku roku se byt Klímových stal azylem nešťastné Žofie, která doma trpěla pod nátlakem přísné matky. Dívčini rodiče, Bohunka a Robert Duškovi, se rozvádějí a zejména zpočátku to vůbec neprobíhalo klidnou a důstojnou formou. Bohunka (Marcela Rojíčková) je rozený generál, který má rád ve věcech řád. Její ustavičná potřeba vše kontrolovat byla jedním z důvodů, proč od ní Robert (Tomáš Petřík) odešel.

Žofka však něco takového udělat nemohla, i když by si to někdy přála. Dobře ví, že kdyby mámu opustila, Bohunka by se zhroutila. A tak si Žofka radši nechávala všechno líbit, snášela matčin nepřetržitý dozor i to, jak pomlouvala otce nebo na dceru tlačila ohledně známek. Pak ale přišel bod zlomu a najednou už to prostě snášet nešlo.

Žofka nalezla úlevu tím, že se řízla do paže nůžkami, a přestože ji to samotnou vyděsilo, ubližovala si dál.

Bohunka zkolabovala a poté dostala rozum

Její tajné počínání nakonec odhalili Svatka (Kristýna Hocková) a Michal (Karel Klement), kteří se svěřili Ivě (Hana Baroňová) a Vítkovi (Filip Čapka). Ti to pak probrali s Duškovými. Bohunka byla rozhodnutá vyřešit dceřiny problémy sama – ještě přísnějším dozorem a plastickou operací, aby nikdo nemohl zahlédnout Žofčiny jizvy.

Dívka se nakonec odhodlala k útěku z domova, ale naštěstí nedojela daleko a Michal s panem Kaštanem (Antonín Procházka) ji přivezli zpátky. Teprve její hysterický výstup, který matku rozčílil natolik, že se zhroutila a skončila v nemocnici, všechno změnil. Bohunka zázračně dostala rozum a přistoupila na dohodu s Robertem. Oba museli udělat pár kompromisů, ale s pomocí přátel Klímových konečně dosáhli schůdného řešení. Díky tomu se Žofka zklidnila, navíc jí denně pomáhá přátelská podpora ze strany Michala. Zdá se tedy, že už je z nejhoršího venku.

Žofka se bála další hádky, ale rodiče se dohodli v klidu.
Žofka se bála další hádky, ale rodiče se dohodli v klidu. | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Presskit Nova,
  • Autorský text